Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Polisutredning om jourtider

Publicerad: 19 augusti 2011, 12:04

De långa jourpassen i Norrbotten blir ett polisärende. En åklagare har beslutat att inleda förundersökning mot hyrläkarföretaget.


Nyligen rapporterade Dagens Medicin om stafettläkare vid Kiruna sjukhus som under sommaren varit i tjänst upp till två veckor i sträck. Redan i höstas anmälde dock läkarföreningen liknande förhållanden vid narkosavdelningen i Gällivare till arbetsmiljöverket, se artiklar här intill.

Nu är arbetsmiljöverkets utredning klar. Resultatet blev att ärendet lämnats över till en åklagare som nu beslutat att inleda en förundersökning mot det företag som hyr ut läkarna, berättar Norrbottens Kuriren.

Enligt tidningen väntas beslut om saken går till åtal eller inte inom en månad. Blir det åtal kan företaget dömas att betala en företagsbot, den ansvarige på företaget kan också få betala dagsböter.

Robert Svartholm, ordförande i Norrbottens läkarförening, välkomnar polisutredningen, men är kluven till ett eventuellt åtal mot företaget som hyr ut läkarna eftersom han anser att villkoren och arbetstiderna bestämts av landstinget.

– De klarar sig från åtal och det tycker jag är fel, säger han till tidningen.

Relaterat material

Långa jourpass upprör i Kiruna

Läkare var i tjänst hela dygnet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev