Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Rätt att utesluta odokumenterad kopparspiral från upphandling

Publicerad: 9 mars 2021, 13:48

Defekta spiraler som går sönder när de tas ut har höjt kraven på vetenskaplig dokumentation vid upphandlingar.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Nej, Region Stockholms upphandling av kopparspiraler förra året var inte felaktig. Företaget Solann fick inget gehör på sitt överklagande om prövningstillstånd hos Kammarrätten.

Ämnen i artikeln:

Region StockholmObstetrikGynekologiI korthet

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Företaget Solann uteslöts ur en upphandling av kopparspiraler i Region Stockholm i augusti 2020. Regionen ansåg att företagets produkt inte uppfyllde kravet på vetenskaplig dokumentation. I stället för dokumentation för sin kopparspiral Novaplus 380 menade Solann att det räckte med dokumentationen för Bayers kopparspiral som Novaplus är en kopia av, något Dagens Medicin skrev om i december.

Företaget överklagade regionens beslut till förvaltningsrätten för att få upphandlingen rättad och utvärderingen av anbuden omgjord. Förvaltningsrätten avslog i december prövningstillstånd eftersom rätten inte fann att regionen brutit mot några principer eller bestämmelser vid upphandlingen. 

Region Stockholm upphandlade Bayers spiral, trots att den var dyrare, eftersom den ansågs vara vetenskapligt dokumenterad avseende effekt och säkerhet. Novaplus T380, Solanns spiral, tillverkas av företaget Eurogine som 2018 fick dra tillbaka en mängd spiraler eftersom de gick sönder när de togs ut.   

Den 1 mars fastställde Kammarrätten i Stockholm förvaltningsrättens beslut i december att inte meddela prövningstillstånd för Solann.  

Läs också:
Domstol ska avgöra krav när spiraler upphandlas 

Återkallade spiraler fortsätter att orsaka problem 

Stor ökning av trasiga kopparspiraler

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev