Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Rättegången efter Visbydådet inledd

Publicerad: 8 november 2022, 09:28

Blommor vid platsen i Visby där Ing-Marie Wieselgren attackerades av den åtalade mannen.

Foto: Henrik Montgomery

Under Almedalsveckan dödade han psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren och planer fanns på att även ta livet av Centerledaren Annie Lööf. Nu har rättegången i Gotlands tingsrätt inletts mot den 33-årige mannen som står åtalad för terroristbrott efter dådet.

Ämnen i artikeln:

Våldsdådet i AlmedalenIng-Marie WieselgrenBrott & straffCenterpartiet

T


Medan kön utanför Gotlands tingsrätt växte sig allt längre började polis anlända, bussar ställas upp och avspärrningsband knytas upp. Strax före halv nio rullade så ett av Kriminalvårdens fordon in och ut fördes 33-åringen, klädd i gröna häkteskläder.

Ungefär en halvtimme senare drog så förhandlingen i gång i det uppmärksammade fallet, där knäckfrågan för rätten kommer att vara om mannens gärningar ska ses som terrorbrott. Då den tilltalade kommit in i rättssalen, fått av handbojorna och satt sig ned började han långsamt och med nyfiken blick titta ut över åhörarbänkarna.

Mitt emot honom sitter åklagaren Henrik Olin, bredvid denne C-ledaren Annie Lööf som är en av målsägarna. För en vecka sedan åtalades 33-åringen för just terroristbrott genom mordet på Wieselgren och förberedelse till terroristbrott för planerna på att under Almedalsveckan döda eller skada Annie Lööf.

Den åtalade mannen går med på åklagarens beskrivning om vad han gjort, och medger att det rört sig om terroristbrott och förberedelse till detsamma förklarar hans advokat Staffan Fredriksson, och meddelar vidare att klienten godkänner de anhöriga och Lööfs skadeståndsanspråk.

Läs också: Kollegorna sörjer Ing-Marie Wieselgren: ”Hon var unik”

Därefter tar åklagarens sakframställan vid, där Henrik Olin inleder med att säga att det som hände inte bara hade till syfte att skada enskilda personer.

Utan syftet är ett attentat riktat mot hela samhället, säger åklagaren.

Åklagaren hävdar att gärningarna ”allvarligt kunnat skada Sverige” och att de begåtts/skulle ha begåtts av mannen ”i avsikt att injaga allvarlig fruktan hos befolkningen eller del av befolkningen i Sverige” – förutsättningar för att gärningar ska kunna ses som terroristbrott. En viktig del i åklagarens bedömning handlar om att dådet begicks under just politikerveckan.

Här handlar det inte, som vid Drottninggatan-attentatet, om en påverkan på sjukvård eller allmänna kommunikationer, utan en påverkan på det öppna och demokratiska samhället, sade Henrik Olin till TT i samband med att åtal väcktes.

En rättspsykiatrisk undersökning har gjorts, som visar att mannen varit påverkad av en allvarlig psykisk störning vid såväl gärningen som vid undersökningstillfället. Detta kan få betydelse för vilken påföljd som utdöms.

Läs också: Efter Visbydådet: 33-åringen åtalas för terrorbrott 

Rättegången efter Visbydådet

Huvudförhandlingen kommer att pågå under fem dagar. Planen ser ut som följer:

Tisdag 8/11: Åklagarens sakframställan.

Onsdag 9/11: Försvararens och målsägandebiträdets sakframställningar. Förhör med Annie Lööf samt med den åtalade.

Fredag 11/11: Fortsatta förhör med den åtalade. Vittnesförhör med personer som befann sig på platsen då Wieselgren attackerades.

Måndag 14/11: Vittnesförhör med flera olika personer, som ska styrka åklagarens bild av gärningarna som terroristbrott.

Tisdag 15/11: Några ytterligare vittnesförhör, därefter åtalspunkterna om narkotikabrott och slutanföranden.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev