Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Region Dalarna JO-anmäls för nej till kontant betalning

Publicerad: 9 augusti 2021, 08:50

Accepteras inte som betalningsmedel på alla håll.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Att kontantbetalning inte är möjligt på regionens alla vårdinrättningar strider mot lagen. Det anser nätverket Kontantupproret, som anmäler Region Dalarna till Justitieombudsmannen.


Ämnen i artikeln:

Region Dalarna

Nätverket hänvisar till ett tidigare beslut i Högsta förvaltningsdomstolen, som slog fast att patienter måste kunna betala med kontanter hos offentliga vårdgivare. Det här skriver Dagens Juridik.

Läs också: JO vill se mer tydlighet kring kontanter i vården

Den gången var det Region Kronoberg som hade anmälts. Björn Eriksson, tidigare bland annat rikspolischef och ordförande för Riksidrottsförbundet, är ordförande för Kontantupproret. 

– Det strider mot lagen att vägra ta emot kontant betalning för patientavgifter. När Region Kronoberg beslutade att inte ta emot kontanter slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att det var fel. Nu är det Dalarna som gör samma sak, säger han till Dagens Juridik.

I Region Dalarna är det Ingrid Nilsson i Hedemora som har ilsknat till över att det bara går att betala kontant på lasaretten i Falun, Mora, Ludvika och Avesta, och inte på regionens alla vårdcentraler. Även om det går att få en faktura hemskickad, om man inte kan eller vill betala med kort på plats. 

– Varför ska bankerna ha full kontroll vad jag använder mina pengar till? säger hon till Dala-Demokraten. 

Sofia Jarl (C) är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Dalarna. Bakom beslutet att ta bort kontanter ligger omtanke om de anställda på vårdinrättningarna, förklarar hon. 

– Det är en säkerhetsfråga för vår personal, säger hon till Dala-Demokraten. 

Men det verkar osäkert om Kontantupproret får som det vill. För fyra år sedan anmäldes Region Jönköpings län på samma vis till JO. Regionen argumenterade då bland annat att det aldrig funnits möjlighet att betala kontant på samtliga vårdinrättningar. Exempelvis har kostnader för slutenvård alltid fakturerats. 

I det fallet kritiserade Justitieombudsmannen endast att regionens information om betalningsmöjligheter varit bristfällig, men konstaterade att tillräckliga förtydliganden gjorts. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Dalarna

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev