söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Region får böter för borttappat usb-minne i tvätten

Publicerad: 27 april 2023, 10:15

Usb-minnet som Region Skåne tappat bort är fortfarande försvunnit enligt IMY. Genrebild.

Foto: Getty Images

Ett borttappat usb-minne med okrypterade personuppgifter om 1 934 patienter kostar Region Skåne 200 000 kronor.

Ämnen i artikeln:

Integritetsskyddsmyndigheten, IMYRegion Skåne

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Att lagra känsliga uppgifter på usb-minne som sedan tappas bort kan bli dyrt. Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, utfärdar en sanktionsavgift mot Region Skåne på 200 000 kronor som straff för att regionen slarvat bort ett usb-minne med okrypterade personuppgifter i tvätten.

Läs också: IMY granskar Uppsalas mejlhantering

Usb-minnet innehöll uppgifter om hälsa och personnummer om närmare 2 000 personer, och låg när det försvann i fickan på ett arbetsplagg som lämnats iväg för tvättning.

IMY:s dom är att regionen inte har uppfyllt säkerhetskraven enligt dataskyddsförordningen. I det här fallet anses det dessutom vara en allvarlig förseelse eftersom det handlar om uppgifter som kräver ett starkt skydd.

"Det är regionen i egenskap av personuppgiftsansvarig som har det yttersta ansvaret för hur personuppgifterna hanteras i verksamheten. I det ansvaret ingår bland annat att vidta både tekniska och organisatoriska säkerhetsåtgärder för att skydda personuppgifterna, till exempel att regionen i det här fallet skulle tillhandahållit krypterade usb-minnen. Det ska vara lätt att göra rätt för personalen”, säger tf. enhetschef Linn Sandmark på IMY i ett pressmeddelande.

Usb-minnet är fortfarande försvunnit. Det beskriver IMY som en ”försvårande omständighet” då det är oklart vilken spridning personuppgifterna kan ha fått.

IMY:s beslut kan överklagas senast den 18 maj.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev