Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Region remitterade till anställdas privata klinik

Publicerad: 9 maj 2022, 08:21

Kirurgkliniken i Region Västmanland har, enligt VLT, betalat ungefär 500 000 kronor till den privata kliniken under 2021 och 2022 för mellan 20 och 30 operationer.

Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Västmanland skickade patienter till en privat klinik som drivs av två regionanställda kirurger.


Ämnen i artikeln:

Region VästmanlandI korthetPrivat sjukvårdToppnyheter

För att kunna beta av vårdskulden efter pandemin tecknade Region Västmanland avtal med flera privata vårdgivare, bland annat en klinik som delvis ägs och drivs av två regionanställda kirurger som jobbat omkring 10 procent åt bolaget, rapporterar VLT.

Enligt Haile Mahteme, verksamhetschef för kirurgkliniken vid Västmanlands sjukhus, är det regionen som har styrt vilka patienter som ska remitteras till den privata kliniken och han ser inget problem med det upplägget.

– Så länge de inte konkurrerar med oss och tar patienter från oss, så länge regionen styr patienterna så ser jag inget problem med det, säger han till VLT.

Håkan Wittgren, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västmanland, säger att det inte är ovanligt att regionanställda läkare har bisysslor men bekräftar samtidigt att regionen har startat en utredning kring om det aktuella fallet är förenligt med gällande riktlinjer.

– I riktlinjerna för bisysslor står det bland annat att det inte ska vara konkurrerande verksamhet, inte vara förtroendeskadligt och att det inte ska vara arbetshämmande, säger han till VLT.

Läs också: Arbetsmiljöverket sätter ner foten om sticksäkra kanyler

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln: