Juridik
Region Stockholm tar strid mot Konkurrensverkets mångmiljonkrav
Publicerad: 18 januari 2023, 10:50
Mångmiljontvisten mellan Region Stockholm och Konkurrensverket fortsätter i förvaltningsrätten.
Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån
Region Stockholm bestrider Konkurrensverket krav på tio miljoner kronor i böter för en otillåten direktupphandling av personal.
Som Dagens Medicin tidigare rapporterat har Konkurrensverket vänt sig till förvaltningsrätten med krav på att Region Stockholm ska betala tio miljoner kronor i så kallad upphandlingsskadeavgift för en otillåten direktupphandling av bemanningstjänster.
Läs också: Nationalekonom: Därför har vården hyrpersonal
Bakgrunden är att Region Stockholm i slutet av år 2021 beslutade att direktupphandla ramavtal om bemanningstjänster till ett värde av 800 miljoner kronor, utan att annonsera upphandlingen. Det anser Konkurrensverket strider mot lagen om offentlig upphandling, LOU.
I dagarna har regionen inkommit med ett formellt svar till förvaltningsrätten gällande Konkurrensverket krav. Precis som i dialogen med Konkurrensverket hänvisar Region Stockholm till pandemin och skriver att bemanningsläget var så speciellt att det inte fanns något alternativ till upphandlingen.
”Att stå utan bemanningstjänster under pågående pandemi, var inget praktiskt möjligt alternativ. Utan adekvat bemanning i vården riskeras människors liv och hälsa. Det samordnade agerandet under hösten 2021 som resulterade i att nya ramavtal slöts i början av december 2021 var en temporär brygglösning. En nödlösning i avvaktan på resultatet av den nationella upphandlingen som då hade som målsättning att vara klar under andra halvan av 2022”, skriver Region Stockholm.
Enligt avtalet fanns sex upphandlande aktörer i Region Stockholm som hade rätt att avropa bemanningstjänster för vården: Stockholms läns sjukvårdsområde, Karolinska universitetssjukhuset, Södersjukhuset, Danderyds sjukhus, Tiohundra och S:t Eriks ögonsjukhus.
Så här i efterhand är Region Stockholm lite ödmjuk och menar saken kanske rent teoretiskt hade kunnat hanteras annorlunda. ”Men under pandemin var ingenting normalt och det måste tas i beaktande i detta sammanhang. Flera av vårdverksamheterna kämpar fortfarande med att komma tillbaka till ett normalläge när nu pandemin har gått in i en mindre akut fas”, står det i svaret till förvaltningsrätten.
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.