Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Resa till konferens om diabetes misstänks vara muta

Publicerad: 30 juni 2009, 09:42

Resa till konferens om diabetes misstänks vara muta

Sex anställda vid Universitetssjukhuset Mas i Malmö riskerar åtal för mutbrott. Orsaken är att de åkt på en resa till Sydafrika, arrangerad av företaget Novo Nordisk.


I december 2006 åkte ett sextiotal läkare, sjuksköterskor och verksamhetschefer från olika sjukhus i Sverige på en resa till Kapstaden i Sydafrika.

Syftet var att delta i en diabeteskongress. Resan arrangerades av företaget Novo Nordisk, som bland annat marknadsför insulinläkemedel.

Sydsvenskan rapporterar i dag, tisdag, om att sex anställda vid Universitetssjukhuset Mas i Malmö misstänks för mutbrott i samband med resan. Även företaget misstänks för bestickning.

Enligt tidningen utreder nu statsåklagare Nils-Erik Schultz hur stor del av reskostnaden som Novo Nordisk stod för, om resenärerna hade anhöriga med sig, om företaget erbjöd resenärerna att förlänga resan samt om företaget arrangerade turistutflykter i samband med vistelsen.

Hittills har förundersökningen, som pågått i två år, bara gällt de sex anställda på Universitetssjukhuset Mas. Enligt Sydsvenskan har resenärerna inte ännu formellt delgivits misstanke om mutbrott. Inga förhör har heller hållits.

Senare i veckan kommer statsåklagaren att börja granska även resenärer från minst ett annat sjukhus, uppger Sydsvenskan.

Våren 2007 fällde Läkemedelsindustrins informationsgranskningsman, IGM, Novo Nordisk för den aktuella resan. Företaget ålades då att betala 80 000 kronor i böter.

Relaterat material

Lyxresor fällde läkemedelsbolag

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev