måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Riksåklagaren överklagar dom i skånsk muthärva till HD

Publicerad: 15 maj 2023, 14:03

Ännu är inte sista ordet sagt när det gäller Region Skånes upphandling. Riksåklagaren har överklagat hovrättsdomen gällande trolöshet mot huvudman till Högsta domstolen.

Foto: Leif Ingvarsson/Mostphotos

Riksåklagaren vill att Högsta domstolen, HD, tar upp hur det gick till när Vårdinnovation vann Region Skånes upphandling av ett digitalt vårdverktyg.

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Efter att företaget Vårdinnovation vann upphandlingen i Skåne uppstod misstankar om att allt inte gått rätt till. I tingsrätten dömdes flera personer till fängelse. Domarna överklagades till hovrätten som i förra månaden mildrade straffen.

Läs också: Upprivna fängelsedomar i skånsk muthärva

Det är den domen som Riksåklagaren nu överklagar till högsta instans.

”Min uppfattning är att hovrätten tolkat straffbestämmelsen om trolöshet mot huvudman alltför snävt. Jag menar att hovrätten helt har bortsett ifrån att det här är fråga om offentlig upphandling med alla de tvingande förfaranderegler den upphandlande myndigheten är bunden av och alltså inte en inköpsförhandling på den privata marknaden där huvudmannen helt fritt kan välja vilken anbudsgivare som avtalet ska slutas med”, skriver Riksåklagaren.

I kölvattnet kring upphandlingen fick Skånes regiondirektör Alf Jönsson sluta förra hösten efter att hans namn förekommit i samband med en middag som Vårdinnovation bjöd på.

Läs också: Mututredning om bjudmiddag är nedlagd

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev