Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Sjukhus får tillstånd att spela in kameraövervakning

Publicerad: 2 november 2022, 10:37

Integritetsskyddsmyndigheten får bakläxa av kammarrätten som i två domar tillåter att sjukhusen i Mölndal och Södra Älvsborg spelar in övervakningen vid akutområdet.

Foto: Trond Reidar Teigen/NTB Scanpix/TT

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal och Södra Älvsborgs sjukhus får spela in kamerabevakningen vid akuten dygnet runt. I två separata domar fastställer kammarrätten förvaltningsrättens beslut och går därmed emot IMY som ville hindra inspelning av material.

Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetSödra Älvsborgs sjukhusIntegritetsskyddsmyndigheten, IMYAkutsjukvårdToppnyheter

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


För två år sedan beslutade Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, att ge Sahlgrenska/Mölndal tillstånd att i realtid kamerabevaka dygnet runt i tre entréområden. Däremot fick sjukhuset inte tillstånd att spela in bevakningen. 

Läs också: Väktare nattetid ger tryggare arbetsmiljö på Mölndals akut 

Som orsak angav IMY att sjukhuset inte visat att platserna var brottsutsatta i kamerabevakningslagens mening. 

Sahlgrenska universitetssjukhuset överklagade beslutet till förvaltningsrätten. I överklagandet hänvisades till statistik över incidenter rörande hot och våld där sjukhusets medarbetare varit utsatta, något som även kammarrätten tog fasta på i sin bedömning. 

”Bland annat redovisas ett tillfälle då anhöriga till två knivskurna personer hotat personal som tvingats låsa dörren till akutmottagningen och invänta polis”, skriver kammarrätten och menar att området kring akuten i Mölndal har tillräckliga problem med brottslighet för att det ska vara okej att spela in kamerabevakningen.

Läs också: Då får vården använda kamerabevakning 

Domstolen landar i att kamerabevakning i realtid dygnet runt med bildinspelning av yttre och inre entréområdet vid akuten ”väger tyngre än den enskildes intresse av att bilderna från kamerabevakningen inte spelas in” på Mölndals sjukhus.

Bedömningen är snarlik i ett annat mål där IMY ville hindra Södra Älvsborgs sjukhus från att spela in kameraövervakning vid akuten. Även där fick myndigheten nyligen bakläxa av kammarrätten som menar att det rör sig om en brottsutsatt plats och att övervakningskameror får spela in material.

 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev