Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Sjukhuspersonal granskas efter att gripen 24-åring avled

Publicerad: 26 juli 2010, 10:47

Åklagare ska granska sjukhuspersonalens agerande i samband med att en 24-årig man avled efter ett polisingripande i Göteborg.


I april 2008 greps 24-åringen efter att ha slagit sönder en bilruta. Gripandet blev våldsamt. Mannen fördes till Östra sjukhuset i Göteborg och förklarades död några dagar senare.

”Dödsfallet har haft samband med polisens ingripande”, konstaterade rättsläkaren Adam Berkowicz i sitt yttrande efter obduktionen.

Utredningen mot polismännen har dock lagts ned två gånger. När överåklagare Jörgen Lindberg i Malmö nyligen avslutade sin granskning av hur utredningen av polisens agerande gått till, så väcktes frågan om sjukhuspersonalens agerande.

Förra veckan fick kammaråklagare James von Reis i Göteborg uppdraget att gå igenom målet på nytt.

– Överåklagaren anser att det ska prövas om brott begåtts inom sjukvården, tydligen handlar det om märkligheter i vissa avseenden på sjukhuset, säger han till Göteborgs-Posten.

I beslutet om att lägga ner förundersökningen om polisernas ansvar skriver överåklagaren att ”Då vi idag på goda grunder kan anta att journalanteckningarna inte korrekt redovisar händelseförloppet på sjukhuset och att ändringar av okänd anledning under hand skett i dessa bör enligt min mening händelserna på sjukhuset utredas ytterligare, dels för att söka klarlägga om vållande kan läggas någon där till last, dels för att närmare undersöka om och i så fall varför och i vilken omfattning journaler ändrats.”

James von Reis räknar med att hans granskning ska ta några veckor, skriver GP. Först därefter avgör han om förundersökning ska inledas eller ej.

Tobias Carlson är tillförordnad sektionschef på Östra sjukhusets akutmottagning dit 24-åringen fördes.

– Det behövs ju uppenbarligen kastas mer ljus över det här fallet. Men vad gäller det medicinska så är det gjort en internutredning hos oss och där hittar man ingen anledning att rikta någon kritik mot det medicinska omhändertagandet, säger han till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev