Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Juridik

Sjuksköterska utreds efter nytt dödsfall på barnsjukhus

Publicerad: 20 April 2010, 06:37

Sjuksköterska utreds efter nytt dödsfall på barnsjukhus

Foto: Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Foto: Jocke Hedell

En sjuksköterska som figurerade i fallet med det misstänkta dråpet på Astrid Lindgrens barnsjukhus granskas av rättsväsendet för att ha stängt av en liten pojkes respirator.


Sjuksköterskan varnades av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, efter att av misstag ha gett natriumklorid i för hög koncentration. Händelsen inträffade i juni 2008. Några månader senare avled flickan på sjukhuset.

En läkare står åtalad för dråp, misstänkt för att ha gett flickan en dödlig dos läkemedel i samband med dödsfallet.

Nu avslöjar Aftonbladet att den varnade sjuksköterskan har anmälts till Socialstyrelsen och utreds av polisen efter att ha varit inblandad i ett nytt dödsfall. Den här gången rör det sig om en svårt sjuk pojke vars liv inte gick att rädda. Efter att ha pratat med pojkens mamma stängde sjuksköterskan av respiratorn utan att åtgärden var sanktionerad av läkare.

– Vi har anmält henne av den anledningen att sköterskan överskred sina befogenheter, säger Svante Baehrendtz, chefläkare på Karolinska universitetssjukhuset dit Astrid Lindgrens barnsjukhus hör, till Aftonbladet.

Sjuksköterskan är avstängd från sitt arbete under tiden som händelsen utreds. Närmast ska åklagare ta ställning till om det finns grund för att inleda en förundersökning.

Relaterat material

Varnad barnsjuksköterska slår larm om svår stress

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev