Juridik
Skärpta straff i härvan kring Vårdinnovation
Publicerad: 1 april 2022, 12:10
Vd:n döms mot sitt nekande till fängelse i fyra år och näringsförbud. De två tjänstemännen döms till tre och ett halv års fängelse. Även de har nekat till brott.
Foto: Johan Nilsson/TT
Region Skånes tjänstemän lämnade ut sekretessbelagd information till vd:n för ett företag som försökte vinna en upphandling. Nu döms vd:n och de två tjänstemännen till kännbara fängelsestraff. Straffen skärptes efter att rättegången gått i repris på grund av en jävig domare.
T
TT
Vd:n döms mot sitt nekande till fängelse i fyra år och näringsförbud. De två tjänstemännen döms till tre och ett halv års fängelse. Även de har nekat till brott.
För samtliga innebär detta en skärpning jämfört med den första domen, där straffen landade på mellan två och tre års fängelse.
Männen ska betala skadestånd till Region Skåne och Västra Götalandsregionen med totalt cirka 25 miljoner kronor.
Tjänstemännen döms för för grovt tagande av muta och grov trolöshet mot huvudman, medan vd:n döms för grovt givande av muta och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.
Led i digitalisering
Upphandlingen skulle vara ett led i digitaliseringen av skånsk primärvård och gällde ett vårdverktyg, som skulle användas på vårdcentraler för att effektivisera sortering och prioritering av patienter genom att de själva skulle knappa in uppgifter om sin hälsa före läkarbesöket.
Fyra företag lämnade anbud, men tre av dem uteslöts eftersom de inte bedömdes uppfylla kraven. Kvar blev företaget Vårdinnovation, vars vd nu dömts för att ha mutat Region Skånes tjänstemän.
Mutan bestod i att han erbjöd dem förmånliga anställningar i sitt företag. I gengäld fick han hemlig information som var avgörande för att vinna upphandlingen.
De nu dömda männen kommunicerade med varandra via Whatsapp och det är dessa meddelanden som till stor del utgör bevisningen. Det handlar om ett stort antal meddelanden, som ofta utväxlades under kvällar och helger, skriver Malmö tingsrätt i ett pressmeddelande.
Opartiskhet ifrågasatt
Det har till stor del handlat om sekretessbelagd information om upphandlingsprocessen. Utväxlingen av information pågick före, under och efter upphandlingen.
Den första domen i Malmö tingsrätt undanröjdes av hovrätten över Skåne och Blekinge eftersom en av nämndemännens opartiskhet kunde ifrågasättas.
Nämndemannen hade tidigare haft två av de vittnen som medverkade i rättegången som chefer. Nämndemannen satt också i samma styrelse som ett av vittnena och detta hade inte tydligt redovisats för tingsrätten.
Polisutredningen om misstänkt mutbrott inleddes sedan affären granskats av SVT Nyheter Skåne och Uppdrag Granskning.
Cecilia Klintö/TT
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Kommentarer publiceras efter granskning.