Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Skatteverket tar vårdmoms till domstol

Publicerad: 18 december 2020, 10:11

Skatteverket och Skatterättsnämndens är oense om moms i läkarhus.

Montage: Adam Wrafter/Bildbyrån, Getty Images

Skatteverket överklagar ett förhandsbesked gällande vårdmoms från Skatterättsnämnden till högsta instans.


Ämnen i artikeln:

Vårdmoms

I mitten av november kom Skatterättsnämnden med ett förhandsbesked som innebär att enskilda läkare med företag som arbetar i läkarhus inte ska omfattas av den så kallade vårdmomsen. Företagen är inte att betrakta som underleverantör till läkarhuset – och därmed inte momspliktigt, anser nämnden.

Tolkningen delas dock inte av Skatteverket som nu har överklagat förhandsbeskedet till Högsta förvaltningsdomstolen, uppger Läkartidningen.

Skatteverkets hållning är att företagen ger vård till läkarhusets patienter. Läkarhuset har ansvar för patienterna och företagen blir därmed underleverantör och ska omfattas av moms, enligt Skatteverket.

”Det stämmer att Skatteverket har överklagat förhandsbeskedet så att det förhoppningsvis blir tydligare”, skriver myndigheten i ett mejl till Dagens Medicin.

Fallet gäller en läkare som har ett eget aktiebolag och bedriver mottagningsverksamhet inom internmedicin, geriatrik och allmänmedicin vid ett läkarhus. Bolag har avtal med en region och får ersättning enligt lagen om läkarvårdsersättning. Skatterättsnämnden skriver sitt förhandsbesked att läkarens bolag självständigt tillhandahåller sjukvård och ”inte kan anses hyra ut personal”. Därmed är det undantaget från skatteplikt enligt 3 kap. 4 § mervärdesskattelag, enligt nämnden.

Högsta förvaltningsdomstolen har i tidigare domar fastslagit att bolag som hyr ut läkare och sjuksköterskor ska betala moms, vilket Dagens Medicin rapporterat.

Relaterat material

Första ärendena om vårdmoms avgjorda 

Bara lagändring kan ändra momsregler

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll? Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Vårdmoms

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev