söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Skrev omotiverat ut botox inom förmånen – friad av hovrätten

Publicerad: 29 mars 2022, 08:33

Hovrätten konstaterar att botox är ett läkemedel som omfattas av läkemedelsförmånen. Läkaren kan därför inte ha gjort sig skyldig till att skriva intyg med osanna uppgifter, vilken läkaren dömdes för i tingsrätten. Genrebild.

Foto: Getty Images

Läkaren som hämtat ut botox för över en halv miljon kronor inom förmånen dömdes av tingsrätten men frias nu av hovrätten. Hen slipper betala skadestånd till Region Stockholm och Uppsala.

Ämnen i artikeln:

Region StockholmRegion UppsalaApoteksmarknadenLäkemedelPlastikkirurgi

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Förra våren dömdes hyrläkaren av tingsrätten för grovt osant intygande efter att att hämtat ut botox på apotek till påstådda skönhetsingrepp för över en halv miljon kronor inom läkemedelsförmånen. 

Läs mer: Botoxsvindlande läkare döms att återbetala en halv miljon 

Nervgiftet botulinumtoxin kan användas för att till exempel minska svettning och migrän, och då subventioneras det inom förmånen. Subvention gäller dock inte när medlet används vid skönhetsingrepp. Tingsrätten ansåg brottet som grovt eftersom det innebar ett missbruk av det svenska välfärdssystemet. 

Straffet i tingsrätten blev villkorlig dom. Dessutom skulle läkaren betala skadestånd till Region Stockholm och Region Uppsala på närmare 600 000 kronor för botoxförskrivningarna.

Nu har hovrätten gjort en annan bedömning och frikänt läkaren. Enligt den högre instansen har läkaren förvisso skrivit ut 40 enheter botoxpreparat åt sig själv till ett värde av över 161 000 kronor och ytterligare 114 enheter åt fyra andra personer för sammanlagt över 418 000 kronor. Men, enligt hovrätten, är botox ett läkemedel som omfattas av förmånen och läkaren kan därför inte kan ha gjort sig skyldig till att skriva ett intyg med osanna uppgifter. 

Därmed frias hen. 

Domslutet i hovrätten kan överklagas senast den 22 april. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev