Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Sluta röka-kurser minskar dödlighet

Publicerad: 14 februari 2005, 22:01

Ett tioveckors intensivt sluta röka-program leder till en kraftig ökning av långtidsöverlevnaden bland rökare. Det visar världens hittills största studie av långtidseffekterna av interventioner mot rökning.


Resultaten från den randomiserade och kontrollerade studien publiceras i dagens utgåva av tidskriften Annals of Internal Medicine. Den bygger på nästan 15 års uppföljning av 5900 rökare med mild till måttligt nedsatt lungfunktion. Deltagarna var i övrigt vid god hälsa när de inkluderades i studien.

Hälften av rökarna fick genomgå en tioveckors intensivkurs med målet att sluta röka, där deltagarna fick nikotintuggummi och råd för beteendeförändringar. Den andra hälften fick "sedvanlig behandling", det vill säga ingen intervention alls.

Efter fem år var 22 procent i sluta röka-grupperna rökfria och efter elva år höll hela 20 procent fortfarande uppe med rökningen. Bland rökarna som inte hade fått någon rökslutarhjälp var det endast 5 procent som var rökfria efter fem års uppföljning.

Efter i genomsnitt 14,5 års uppföljningstid var det en markant skillnad i dödlighet mellan grupperna. Den totala dödligheten var 15 procent lägre i sluta röka-gruppen än i kontrollgruppen, inräknat både dem som lyckades sluta röka och dem som inte klarade det.

Forskarna, som bland annat tillhör Johns Hopkins University School of Medicine, har också analyserat mortalitetsdata hos rökare respektive före detta rökare bland deltagarna i studien. De fann att rökarna hade en dubbelt så hög total dödlighet som ex-rökarna. Mortaliteten i hjärt-kärlsjukdom var en tredjedel lägre hos dem som slutat röka, jämfört med rökarna. Och risken att dö i lungcancer var halverad hos de före detta rökarna.

Forskarna anser resultaten av denna randomiserade studie innebär att ingen längre på allvar kommer att kunna ifrågasätta värdet av att sluta röka.

Studien är en del av en omfattande amerikansk befolkningsstudie, Lung Health Study, finansierad av en underorganisation till National Institutes of Health.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev