Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Stopp för testmottagning upphävs

Publicerad: 11 april 2022, 08:13

Ivo pekade bland annat på brister som att PCR-prover förvarades i kylskåp tillsammans med mat och dryck och att provsvar kom för snabbt för att proverna ska ha hunnit analyseras.

Foto: Johan Nilsson/TT

Tidigare i år beslutade Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att tills vidare stoppa företaget Novolabs från provtagning och intygsutfärdande gällande covid-19.


Ämnen i artikeln:

Covid-19CovidtestI korthetToppnyheter

Nu upphäver förvaltningsrätten förbudet, skriver domstolen.

Orsaken till förbudet var att det enligt Ivo funnits allvarliga patientsäkerhetsbrister och risker ur smittskyddshänseende vid Novolabs. Förvaltningsrätten anser dock att företaget lämnat godtagbara förklaringar till delar av kritiken och att de problem som exempelvis konstaterats med journalföring inte är att ses som allvarliga patientsäkerhetsbrister.

Läs också: Testmottagningar stängs akut efter brister 

Däremot har brister som exempelvis rört vårdhygien och förvaring av prover varit allvarliga, men inte så ”betydande och överhängande” att ett förbud varit motiverat, enligt domstolen.

”Ett förbud av verksamheten är den yttersta åtgärden och bör användas bara om effekterna av ett föreläggande inte kan avvaktas. Enligt förvaltningsrättens uppfattning är dessa brister av sådant slag att den första åtgärden borde ha varit ett föreläggande”, säger rådmannen Annette Spjuth.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev