Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Stor härva med coronatester utreds av polis

Publicerad: 21 juni 2021, 11:44

Det rör sig om ett vårdföretag som utfört PCR-tester och utfärdat reseintyg. Men testerna ska aldrig ha analyserats, enligt polisens misstankar. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Omkring 100 000 personer kan ha drabbats av falska coronatester och reseintyg. Tre personer är häktade misstänkta för bland annat grovt spridande av smitta.


Ämnen i artikeln:

Covid-19I korthetIvo

Det skriver Aftonbladet och Expressen. 

Det rör sig om ett vårdföretag som utfört PCR-tester och utfärdat reseintyg. Men testerna ska aldrig ha analyserats, enligt polisens misstankar.

Läs också: Läkare anmäls för fejkade coronaintyg 

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har utrett vårdföretaget. Ivo ska också ha beslutat att stänga verksamheten, enligt Aftonbladet.

– Det råder sekretess och vi vill kunna utreda de misstankar som finns. Jag kan bekräfta att det pågår en förundersökning efter att vi har fått information från Ivo, säger åklagaren Alexandra Bittner till tidningen.

I veckan har polisen slagit till mot flera adresser i Stockholmsområdet där vårdföretaget har verksamhet.

Hittills ska sex personer vara misstänkta i utredningen som gäller bland annat grovt spridande av smitta, grovt framkallande av fara för annan och bedrägeri.

En man i 30-årsåldern, som misstänks vara huvudmannen i härvan, är anhållen i sin frånvaro. Ytterligare två personer är anhållna i sin frånvaro, skriver Expressen.

Dessutom häktades tre personer i jourdomstol i Stockholm på lördagen. De är på sannolika skäl misstänkta för grovt spridande av smitta, grovt bedrägeri och grovt osant intygande.

– Samtliga förnekar brott, säger åklagaren Alexandra Bittner till TT.

Hur sammanfattar du utredningsläget?
– Jag kommer inte att lämna någon information om utredningen just nu. Vi är precis i början av den här utredningen och det finns mycket kvar att göra innan vi kommer att kunna berätta mer.

Hon vill inte heller bekräfta att det finns tre andra personer som är anhållna i sin frånvaro.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Covid-19I korthetIvo

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev