fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Svåranställt med nya legitimationsregler

Publicerad: 4 maj 2016, 05:00

Om alla handlingar är med ska det ta två veckor att få legitimation, enligt Socialstyrelsens Pernilla Ek.

Foto: Socialstyrelsen

Semesterbemanningen inom sjukvården kan bli svårare i år än tidigare. Nya regler bidrar till sjuksköterskebristen då nyutbildade inte får arbeta i yrket direkt.

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Runt 20 vårdgivare har skrivit till Socialstyrelsen för att få undantag från de nya föreskrifterna som säger att sjuksköterskor måste ha legitimationen klar innan de kan anställas i yrket.

Framför allt gäller det sommarvikariat för nybakade sjuksköterskor, som tar examen i juni, men inte får sin legitimation förrän senare under sommaren eller först till hösten.

Region Gävleborg hör till dem som vill kunna anställa de nyutexaminerade sjuksköterskorna, utan legitimation, direkt, i juni.

”Semesterperioden börjar vecka 24 och det innebär att en stor del av perioden har passerat innan de sjuksköterskor som tar examen i juni har sin legitimation”, skriver hälso- och sjukvårdsdirektör Kjell Norman.

Även Landstinget i Värmland ansöker om undantag för att i någon mån väga upp sjuksköterskebristen. En dispensansökan gjordes redan i februari men något besked från Socialstyrelsen har ännu inte kommit.

– Det finns ju ingenting i föreskriften som anger i vilka fall som undantag kan beviljas. Vi ville testa det, men det verkar svårt att få besked, säger Åsa Werne, handläggare på HR-staben.

Landstinget i Värmland kommer nu att anställa runt 50 nyutbildade sjuksköterskor som undersköterskor över sommaren. De får sjuksköterskelöner och får enligt kontraktet anställning som sjuksköterskor så fort legitimationen är klar.

Att inte få börja arbeta fullt ut från början är lite slöseri med resurser, tycker Sabrine Testouri Bouchiba, som tar sjuksköterskeexamen i Karlstad i juni. Då börjar hon ett sommarvikariat som undersköterska, med inskolning på hjärt­medicin, vid Centralsjukhuset i Karlstad.

– Det känns inte så jättebra att inte få jobba som sjuksköterska direkt. Hur lång tid det tar innan man får legitimationen vet man ju inte riktigt. Jag tycker att de som fullgjort utbildningen och har alla papper klara borde kunna få börja i yrket efter examen.

De flesta sjuksköterskeuppgifter kan delegeras till undersköterskor, dock inte läkemedelshantering.

– Vi pusslar med semester­schemat för att ha sjuksköterskor som kan utföra dessa uppgifter. Förändringen utgår ju från patientsäkerheten så det finns förstås en tanke med den. Men den innebär även administration och handläggning som för­svårar arbetet för oss, säger Åsa Werne.

Socialstyrelsen har ännu inte fattat beslut om dispensansökningarna.

– Vi bedömer varje ansökan för sig, men lagstiftaren är noga med att det bara är legitimerade sjuksköterskor som har rätt att arbeta som sådana. Vårdgivarna kan ju i väntan på legitimationen anställa dem som undersköterskor eller vård­biträden, det finns många arbets­upp­gifter som de kan göra, säger Pernilla Ek, chef vid Socialstyrelsens enhet för behörighet.

Hon lovar att myndigheten handlägger legitimationsansökningarna så snabbt det går.

– Om alla handlingar är med ska det ta två veckor, säger Pernilla Ek.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev