torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Theodor Engström döms för mord och terrorbrott till rättspsykiatrisk vård

Publicerad: 6 december 2022, 10:23

Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för Theodor Engström som mördade Ing-Marie Wieselgren.

Foto: Tim Aro/TT

Den 33-årige Theodor Engström döms för mord på Ing-Marie Wieselgren samt förberedelse till terroristbrott genom mordplanerna på Annie Lööf, meddelar Gotlands tingsrätt. Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Ämnen i artikeln:

Våldsdådet i AlmedalenBrott & straffIng-Marie WieselgrenToppnyheterToppnyheter Psykiatri

T


”Tingsrätten har bedömt att gärningen mot psykiatrisamordnaren ska bedömas som mord men inte som terroristbrott. Tingsrätten har inte ansett att mordet har skadat eller kunnat skada landet på det sätt som krävs för att det ska bedömas som terroristbrott”, säger lagmannen Per Sundberg, som varit ordförande vid rättegången, i ett pressmeddelande.

33-åringen har stått åtalad för terroristbrott genom mord efter den dödliga knivattacken på SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren i Visby den 6 juli, samt förberedelse till terroristbrott genom mordplaner på Centerledaren Annie Lööf under Almedalsveckan.

Åklagaren yrkade i sin plädering i Gotlands tingsrätt på livstids fängelse för Theodor Engström trots att denne har en allvarlig psykisk störning. Försvaret å sin sida har velat se rättspsykiatrisk vård.

Läs all vår bevakning av dådet i Almedalen här.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev