Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Tolv döms för klimatprotest på E4 som blockerade ambulans

Publicerad: 24 oktober 2022, 09:59

Männen och kvinnorna döms nu efter att de satt sig på motorvägen nära Karolinska universitetssjukhuset i Solna norr om Stockholm vilket orsakade milslånga köer i morgonrusningen och däribland stoppade en ambulans under uttryckning. Genrebild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Samtliga tolv åtalade döms för sabotage för klimataktionen på E4 i Solna i augusti, meddelar tingsrätten.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetAmbulanssjukvårdToppnyheter

T


Aktionen genomfördes den 29 augusti av tolv kvinnor och män mellan 25 och 70 år från organisationen Återställ våtmarker, som beskriver sig som en ”fredlig civil olydnadsrörelse”.

Samtliga döms nu av Solna tingsrätt för sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten för sin inblandning.

Nio av de åtalade döms till villkorlig dom, varav två får dagsböter. Tre döms till skyddstillsyn.

Männen och kvinnorna satte sig på motorvägen nära Karolinska universitetssjukhuset i Solna norr om Stockholm och stoppade trafiken, vilket orsakade milslånga köer i morgonrusningen.

Enligt försvaret har de tilltalade agerat inom sin grundlagsskyddade demonstrationsfrihet, men tingsrätten gör en annan bedömning och dömer samtliga för sabotage.

Det motiveras med att trafikstörningen, till skillnad från många andra demonstrationer, ”inte varit en oavsiktlig sidoeffekt av demonstrationen, utan den effekt som de tilltalade direkt har avsett med sitt agerande”.

Männen och kvinnorna satte sig på motorvägen nära Karolinska universitetssjukhuset i Solna norr om Stockholm och stoppade trafiken, vilket orsakade milslånga köer i morgonrusningen.

Enligt aktivisterna agerade de i nödvärn på grund av den pågående klimatkrisen.

”Vi satt där för att rädda livet på alla i Sverige och i världen. Rädda livet på alla varelser”, sade en av de tolv åtalade i förhör som hölls efter händelsen.

Inte heller den förklaringen anser tingsrätten tillräcklig för att de tolv ska gå fria från ansvar. Eftersom de inte åtlydde polisens befallning att lämna körbanan döms de även för ohörsamhet mot ordningsmakten.

”Gärningarna har ett samlat straffvärde som uppgår till fyra månaders fängelse, men påföljderna bestäms för nio av dem till villkorlig dom och för tre av dem till skyddstillsyn”, skriver man i domen.

Aktionen fick stor uppmärksamhet eftersom en ambulans under utryckning på väg till sjukhuset var ett av de fordon som fastnade i det kökaos som uppstod på motorvägen.

Enligt brottsbalken kan den som ”allvarligt stör eller hindrar den allmänna samfärdseln” dömas till upp till fyra års fängelse för sabotage.

Samtliga åtalade har förnekat brott.

Läs också: Polisanställd misstänks för hot mot ambulanspersonal 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev