Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Utredning föreslår stärkt skydd för vårdpersonal

Publicerad: 3 februari 2022, 10:58

”Samhället har ett starkt intresse av att detta arbete kan utföras utan otillbörlig påverkan så att de samhällsnyttiga funktionerna kan upprätthållas. Det är därför ett problem för samhället när de föreslagna utövarna av samhällsnyttiga funktioner utsätts för angrepp i sin tjänsteutövning”, står det i utredningen.

Foto: Getty Images, Norstedts juridik

I en utredning som lämnats över till regeringen föreslås att hälso- och sjukvårdspersonal får ett starkare straffrättsligt skydd vid våld och hot.


I går, den 2 februari, tog justitieminister Morgan Johansson (S) och kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) emot utredningen En skärpt syn på brott mot journalister och utövare av vissa samhällsnyttiga funktioner (SOU 2022:2).

Ett av förslagen i utredningen är att hälso- och sjukvårdspersonal, tillsammans med bland andra socialtjänstpersonal och lärare, tas upp som en yrkesgrupp som ska komma att omfattas av de nya brotten våld eller hot mot utövare av viss samhällsnyttig funktion och förgripelse mot utövare av viss samhällsnyttig funktion. 

Läs också: Justitieutskottet: Skärp straffet för våld mot vårdpersonal

De nya brotten omfattar samma gärningar som de som redan i dag är kriminaliserade i bestämmelserna om våld eller hot mot tjänsteman och förgripelse mot tjänsteman. Skillnaden är att en tjänsteman definieras som en person som utövar myndighet, något som inte alltid är fallet för hälso- och sjukvårdspersonal. Varför det behövs ett starkare straffrättsligt skydd för fler yrkesgrupper motiveras i utredningens sammanfattning så här:

”Gemensamt för de utpekade yrkesgrupperna, utöver att de har funktioner som innebär att de hjälper och skyddar andra, är att de har arbetsuppgifter som innefattar stora kontaktytor mot samhället och många möten med människor. Kontakterna kan inte väljas bort utan är i stället en central del i arbetet. Samhället har ett starkt intresse av att detta arbete kan utföras utan otillbörlig påverkan så att de samhällsnyttiga funktionerna kan upprätthållas. Det är därför ett problem för samhället när de föreslagna utövarna av samhällsnyttiga funktioner utsätts för angrepp i sin tjänsteutövning”.

Utredningen föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 1 juli 2023.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev