Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Vårdanställd skickade ut falsk vaccininformation i regionens namn

Publicerad: 17 augusti 2021, 10:08

Falska varningar om att covidvaccin ger DNA-förändringar skickades ut av en regionanställd till privatpersoner.

Foto: Getty Images

En anställd i Region Västernorrland skickade i slutet av juli ut desinformation om covidvaccin i kuvert med regionens logotyp.


Ämnen i artikeln:

Region VästerbottenCovidvaccinIvoCovid-19

Kort efter att det falska utskicket blivit känt och polisanmält av regionledningen, tog den anställda kontakt med polisen och erkände att hen stod bakom försändelserna. Det uppger SVT Nyheter med hänvisning till den anmälan som Region Västernorrland senare fick skäl att göra även gjorde till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

I den folder som skickades ut i regionens förfrankerade myndighetskuvert varnades föräldrar för att vaccinera sina barn mot covid-19. Vaccinet påstods förändra kroppens DNA.  Den anställda håller, enligt Ivo-anmälningen, fast vid sin övertygelse om vaccinets skadlighet och anser att det var rätt att varna allmänheten.

I sin Ivo-anmälan skriver Region Västernorrland, enligt SVT Nyheter, bland annat att den anställda som icke medicinskt utbildad saknar kompetens att uttala sig om medicinska risker. 

Läs också: Alla de senaste artiklarna om covid-19 hittar du här 

Enligt den anställda gjordes 30–40 utskick. När utskicket precis blev känt och innan personen erkänt, visste ingen hur många brev som gått ut eller till vilka. Det kunde ha varit några få eller tusentals.

Åsa Bellander, regiondirektör i Västernorrland, poängterade då på regionens hemsida att användningen av kuverten var att betrakta som stöld av egendom men hon var framför allt oroad över utskickets budskap: 

– Vi ser självklart mycket allvarligt på att någon skickar ut den här typen av vilseledande och falsk information kring vaccinationsarbetet i regionens namn, sa hon.

Den anställda ska ha sagt upp sig själv, enligt SVT.

Kommentera

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! Kommentarer publiceras efter granskning.

Susanna Pagels

Reporter

susanna.pagels@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev