Juridik
VGR fälls för diskriminering i fallet om ”kulturell svimning”
Publicerad: 26 maj 2021, 09:26
Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån. Kollage
Det blev en fällande dom mot Västra Götalandsregionen i fallet där en ambulanssjuksköterska beskrev symtomen hos en patient med hjärnblödning som ”kulturell svimning”.
”Även om det står klart att ambulanspersonalen aldrig har haft någon intention att diskriminera mannen är det visat att personalen i vart fall i delar beaktat mannens etnicitet när hans medvetandegrad och behov av vård bedömts”, säger en av domarna i målet, rådmannen Lisbet Boberg vid Göteborgs tingsrätt, i ett pressmeddelande.
Det var i november 2017 som en man krockade med en annan spelare under en fotbollsmatch. Ambulans tillkallades, men eftersom mannen inte upplevde några allvarliga symtom just då avböjde han att följa med till sjukhuset. Dagen därpå förvärrades mannens symtom, och ambulans tillkallades.
I akutjournalen beskriver ambulanssjuksköterskan som undersökte mannen att patienten ”ligger på golvet, spelar medvetslös” och ”kulturell svimning…??”.
Läs mer: ”Kulturell svimning” tas upp i utbildning
Bedömningen innebar att mannen nedprioriterades på akuten och att det dröjde 90 minuter innan han blev undersökt av läkare och det upptäcktes att han fått en hjärnblödning.
Mannen vårdades därefter i omkring ett år på sjukhus för neurologiska skador. Han avled senare i sviterna av en lunginflammation.
Händelsen lex Maria-anmäldes, och har utretts och kritiserats av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
I november 2019 stämde Diskrimineringsombudsmannen, DO, Västra Götalandsregionen. DO ansåg bland annat att regionen missgynnat mannen av skäl som hade med hans etniska tillhörighet att göra. DO yrkade också på att regionen skulle betala 600 000 kronor i diskrimineringsersättning till mannens dödsbo, och 245 000 kronor i ideell- och diskrimineringsersättning till mannens änka.
Göteborgs tingsrätt gick på DO:s linje och fällde regionen för diskriminering.
– Det här är en viktig dom som påminner vårdgivare om att även professionell vårdpersonal kan diskriminera, medvetet eller omedvetet. Nu utgår vi från att regionen och andra vårdgivare drar lärdomar av det här, säger Martin Mörk, chef för processenheten på Diskrimineringsombudsmannen (DO).
Rätten menar i sin dom att ambulanspersonalen inte tagit mannens situation på allvar, och att man inte tillräckligt lyssnat till hans hustru. Samtidigt konstaterar tingsrätten att det skett oavsiktligt och det inte går att visa att det skulle ha lett till några vårdskador.
– Vår inställning har varit att patienten inte utsatts för diskriminering eftersom vi har bedömt att patienten inte har fått sämre vård grundat på sin etnicitet. Men vi beklagar djup att den olyckliga journalanteckningen har förekommit, säger Lena Kolsmyr, chefsjurist på Västra Götalandsregionen.
Tingsrätten slår fast att regionen ska betala till 80 000 kronor i skadestånd till mannens dödsbo. Rätten beslutar också att mannens änka får 30 000 kronor i diskrimineringsersättning, då ambulanspersonalen inte lyssnat till hennes uppgifter om mannens symtom.
– Det viktiga är inte ersättningsbeloppet utan principfrågan, både för oss och för änkan, säger Martin Mörk.
Domen kan komma att överklagas.
– Det är för tidigt för oss att säga. Nu behöver vi noggrant gå igenom domen och reflektera över tingsrättens ställningstagande, säger Lena Kolsmyr.
Kommentarer:
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Kommentarer publiceras efter granskning.