Få hela storyn
Starta din prenumeration
Juridik
Publicerad: 11 april 2022, 12:47
”Det här målet har haft, och kommer att ha, mycket stor betydelse eftersom domen fastställer att det har varit fråga om diskriminering och visar på den risk som diskriminering inom vården innebär för den enskilde”, säger DO Lars Arrhenius.
Foto: Nicklas Elmrin/Bildbyrån
UPPDATERAD Västra Götalandsregionen betalar hela diskrimineringsersättningen i ett ärende där en ambulanssjuksköterska diskriminerade en man med hjärnblödning.
Dagens Medicin har tidigare rapporterat om händelsen som ägde rum i slutet av 2017 och där en ambulanssjuksköterska i dokumentation beskrev att en medvetslös man drabbats av ”kulturell svimning” när det i själva verket rörde sig om en hjärnblödning. Mannen avled senare.
Diskrimineringsombudsmannen, DO, utredde händelsen och stämde senare regionen för diskriminering. Tingsrätten fällde regionen men DO överklagade domen till hovrätten och yrkade på att diskrimineringsersättningen till mannens dödsbo skulle höjas till 300 000 kronor.
Läs också: ”Kulturell svimning” tas upp i utbildning
Nu har Västra Götalandsregionen valt att betala hela den ersättningen och enligt DO finns därför inte längre underlag att driva målet vidare till hovrätten, skriver DO i ett pressmeddelande. Där framgår vidare att tingsrättens dom i övrigt är oförändrad, enligt det förlikningsavtal som parterna tecknat.
”Det här målet har haft, och kommer att ha, mycket stor betydelse eftersom domen fastställer att det har varit fråga om diskriminering och visar på den risk som diskriminering inom vården innebär för den enskilde. Och även om pengarna aldrig har varit det viktiga för mannens familj är det höga ersättningsbeloppet en klar signal om hur allvarlig den här händelsen är”, säger DO Lars Arrhenius i pressmeddelandet.
Lina Kolsmyr, chefsjurist i Västra Götalandsregionen, skriver i ett mejl till Dagens Medicin:
”Det är positivt att vi nu har kunnat mötas i ett förlikningsavtal som alla ställer sig bakom. Vi har tagit händelsen med journalanteckningen på stort allvar. Det som hände är noga utrett och verksamheten har gjort ett stort arbete för att något liknande inte ska hända igen.”
Fotnot. Artikeln uppdaterad 8.30 den 12 april 2022 med citat från Lina Kolsmyr, chefsjurist i Västra Götalandsregionen.
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Kommentarer publiceras efter granskning.