Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

VGR riskerar 620 000 kronor i upphandlingsböter

Publicerad: 7 november 2022, 15:09

Konkurrensverket menar att Sahlgrenska universitetssjukhuset har genomfört en otillåten direktupphandling av laboratorieanalystjänster. Arkivbild.

Foto: Jonas Dagson/TT

Sahlgrenska universitetssjukhuset har genomfört en otillåten direktupphandling av laboratorieanalystjänster. Det anser Konkurrensverket som nu yrkar hos förvaltningsrätten att Västra Götlandsregionen ska betala 620 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetVästra GötalandsregionenKonkurrensverketLunds universitetToppnyheter

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Sahlgrenska universitetssjukhuset har åren 2019–2021 anlitat över 30 olika leverantörer för laboratorieanalystjänster. Samtliga avtal har, enligt Konkurrensverket, ingåtts genom direktupphandling, det vill sig utan att anbud har begärts in genom ett annonserat förfarande.

Läs också: Sjukhus får tillstånd att spela in kameraövervakning 

I sin yrkan till förvaltningsrätten har Konkurrensverket valt att rikta in sig på inköp som sjukhuset gjorde från Lunds universitet under förra året. Det sammanlagda värdet av de inköpen uppgår till nära åtta miljoner kronor, enligt myndigheten. Samtliga avtal ingicks utan att de annonserades enligt gängse normer enligt lagen om offentlig upphandling, LOU. 

De utgör därför en otillåten direktupphandling, anser myndigheten. 

I ansökan till förvaltningsrätten skriver Konkurrensverket bland annat att det inte har upprättats några skriftliga avtal. Inköpen dokumenterades inte heller enligt kraven i LOU.

”Inköpen är inte heller dokumenterade i enlighet med 19 kap. 30 § LOU. Av den fakturasammanställning som regionen har kommit in med framgår dock att regionen löpande har gjort beställningar från universitetet under den aktuella perioden”, skriver myndigheten. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev