söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Visselblåsarna anmäler Sverige till Europadomstolen

Publicerad: 8 juli 2021, 12:10

”Det är obegripligt att en myndighet kan rikta osakliga och ogrundade anklagelser mot en enskild person utan att man får någon möjlighet att försvara sig”, säger en av visselblåsarna, professor Karl-Henrik Grinnemo.

Foto: Getty Images

Tre av visselblåsarna som avslöjade Paolo Macchiarini anmäler nu Sverige till Europadomstolen för att de inte ska ha fått ett effektivt domstolsskydd mot vad de anser är ogrundade repressalier.

Ämnen i artikeln:

I korthetPaolo MacchiariniKarolinska institutet

JK


Bakgrunden är att visselblåsarna själva anser att de inte gavs någon möjlighet att försvara sig mot de beslut om oredlighet och klandervärdhet som Karolinska institutet fattade i ärendet, något Dagens Medicin rapporterat om tidigare.

”Det är obegripligt att en myndighet kan rikta osakliga och ogrundade anklagelser mot en enskild person utan att man får någon möjlighet att försvara sig”, säger en av visselblåsarna, professor Karl-Henrik Grinnemo, i ett pressmeddelande från stiftelsen Centrum för rättvisa.

Läs också: KI-rektor duckar frågar om medförfattares ansvar 

Det är med juridiskt stöd från Centrum för rättvisa som visselblåsarna i dag, torsdag, anmäler Sverige till Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg för att få upprättelse, står det i pressmeddelandet.

Bakom anmälan står även professor Katarina Le Blanc, en annan av Paolo Macchiarinis medförfattare som fälldes i utredningen. Hon har även figurerat som uppgiftslämnare i ett annat ärende om misstänkt oredlighet vid Karolinska institutet som i slutändan friades av KI:s rektor.  

Dagens Medicin söker utrikesdepartementet för en kommentar.

Relaterat material

Macchiarinis medförfattare mister anslag

Beslut om medförfattare står fast, trots felaktighet  

Paolo Macchiarini – detta har hänt 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev