Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Yrkar på livstids fängelse för 33-åringen efter Visbydådet

Publicerad: 15 november 2022, 10:12

33-åringen bör dömas till fängelse, inte rättspsykiatrisk vård enligt åklagare Henrik Olin. Rättegången om Almedalsdådet är inne på sin sista dag.

Foto: Henrik Montgomery/TT

33-åringen bör dömas till fängelse. Det sade åklagare Henrik Olin under sin plädering, vid rättegången om Almedalsdådets sista dag.

Ämnen i artikeln:

Våldsdådet i AlmedalenBrott & straffIng-Marie WieselgrenToppnyheter

T


Detta hänvisar åklagaren bland annat till de, visserligen gamla, digitala anteckningar man hittat, där den åtalade mannen resonerat kring att försöka bli dömd till rättspsykiatrisk vård om han begår brott.

Då åklagaren drog upp detta blev mannen återigen upprörd och avbröt åklagaren.

”You're attacking my reality!” och ”I'm done!”, sa han bland annat, och rättens ordförande beslutade att den tilltalade skulle föras till ett annat rum och lyssna därifrån.

Under tisdagen gick den uppmärksammade rättegången om det misstänkta terrordådet i Visby i somras in på sin femte och sista dag, och parterna höll sina slutanföranden.

– Det är sällan man sitter i en rättssal och har ett så solitt rättsläge kring ett mord som vi har i det här ärendet. Den frågan är ingen som helst svårighet att bedöma, sade åklagaren Henrik Olin.

Läs också: Kollegorna sörjer Ing-Marie Wieselgren: ”Hon var unik”

Däremot uppehöll han sig längre kring förberedelsebrottet, som gäller planerna på att döda eller skada centerledaren Annie Lööf, och varför denna gärning samt den dödliga knivattacken på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren är att ses som terroristbrott.

– Jag menar att det finns en omfattande bevisning som visar att det var terror. Syftet var att injaga allvarlig fruktan hos befolkningen, eller del därav, säger Henrik Olin, och hänvisar bland annat till vad 33-åringen sade då han greps – att han hatar svenska folket – och vad han skrivit i en anteckningsbok samma dag som dådet – att hans mål var hela det svenska folket.

Tidigare under förhandlingen har Annie Lööf hörts liksom den tilltalade mannen. Vittnen till attacken har också fått berätta vad de såg och poliser och säkerhetsansvariga har berättat om vilken påverkan händelsen haft.

33-åringen står åtalad för terroristbrott genom mord på Ing-Marie Wieselgren i Visby i somras, samt förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord på C-ledaren Annie Lööf. Han har erkänt gärningarna.

En rättspsykiatrisk utredning har visat att 33-åringen både under gärningen och vid undersökningstillfället var påverkad av en allvarlig psykisk störning.

Läs all bevakning om våldsdådet i Almedalen här.  

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev