lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

20-åring avled i sepsis – fallet anmäls

Publicerad: 1 mars 2023, 11:53

Att provresultaten inte visades för läkaren direkt när de var klara är en faktor som hade kunnat hanteras annorlunda, skriver Region Skåne.

Foto: Emil Langvad/TT

En 20-årig kvinna kom till akuten med septisk chock och avled senare i hjärtstopp. Nu anmäls händelsen till Inspektionen för vård och omsorg som en allvarlig vårdskada, eftersom det dröjde en timme innan resultatet av ett blodgastest som togs på kvinnan visades för ansvarig läkare.

Ämnen i artikeln:

Lex MariaRegion SkåneSkånes universitetssjukhusIvoAkutsjukvårdVårdskador

TT


Att provresultaten inte visades för läkaren direkt när de var klara är en faktor som hade kunnat hanteras annorlunda, skriver Region Skåne på sin hemsida. Samtidigt konstateras i anmälan att kvinnan var allvarligt sjuk när hon kom till sjukhuset och att risken för att dö hade varit hög även om hon hade fått optimal vård. En komplicerande faktor var att det var svårt att sätta nålar i samband med provtagning, vilket fördröjde och försvårade behandlingen.

Skånes universitetssjukhus har infört en ny rutin, som innebär att resultat av blodgasprover som tagits på så kallade larmpatienter ska visas direkt för ansvarig läkare.

Läs också: Västmanland har redan sepsisförlopp på plats

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev