fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Akademiska: Ivos krav på vårdplatser skulle drabba annan vård

Publicerad: 10 augusti 2022, 15:19

Region Uppsala argumenterar för att slippa Ivos 20-miljonersvite och hoppas med sitt yttrande om konsekvenserna att vinna förvaltningsrättens gehör. Foto: Oscar Segerström

Om viteshotade Akademiska sjukhuset i Uppsala ska kunna möta Ivos krav på öppna vårdplatser, måste personal skäras ner inom barnsjukhuset, intensiven och psykiatrin, enligt sjukhusets yttrande till förvaltningsrätten.

Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhusetRegion UppsalaIvoAkutsjukvård

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Det uppger Sveriges Radio P4 Uppland, som tagit del av yttrandet som skickades in i slutet av juli.

Den 1 juli överklagade Region Uppsala Ivos, Inspektionen för vård och omsorgs, beslut att Akademiska sjukhuset ska ha ordnat minst 612 tillgängliga vårdplatser inom somatisk slutenvård till den 15 september. Görs inte det kräver Ivo att sjukhuset betalar ett vitesbelopp på 20 miljoner kronor

Eftersom barnsjukhuset, intensiven och psykiatrin inte omfattas av viteskravet, är det formellt därifrån resurserna skulle få tas om regionen ska klara sig undan vitet, enligt yttrandet till förvaltningsrätten, som sannolikt inte ska tolkas bokstavligt.

Region Uppsala har redan tidigare påpekat det, enligt regionen, orealistiska i Ivos krav.  

”Jag vill vara noga med att vi delar IVO:s bild av att situationen på akuten måste förbättras. Därför har vi satt i gång ett systematiskt förändringsarbete, där akutmottagningen bland annat byggs om. Vi ser inte IVO som någon slags fiende, men här har de kommit med ett föreläggande som inte ens är realistiskt”, sa Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala, på regionens hemsida i samband med att beslutet överklagades.

Att under tre månader lyckas anställa de 120 sjuksköterskor och 120 undersköterskor som saknas för att kunna öppna de vårdplatser Ivo begär, är omöjligt enligt regionen, som hänvisar till den personalbrist som råder, pandemin och all uppskjuten vård.

Det var sedan inspektörer besökt Akademiska sjukhusets akutmottagning som Ivo i mitten av juni kom med beslutet om ett vitesförläggande på 20 miljoner kronor om situationen inte åtgärdades. 

Ivo menade bland annat att ”patienternas mest basala mänskliga och medicinska behov” inte kunde tillgodoses på akuten. De kunde få vänta i flera dygn på akuten, upp till 50 timmar, på grund av vårdplatsbrist. De kunde bli liggande i timmar i sin egen urin och till och med dö i ensamhet, enligt Ivo, rapporterade Radio P4.  

Läs också: Ivo vill tydliggöra lagstiftning med mångmiljonböter 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev