Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Akuten i Sunderby jagar personal

Publicerad: 9 juli 2021, 11:55

Tretton sjuksköterskor har sagt upp sig och akuten på Sunderby sjukhus går på knäna.

Foto: Simon Elisasson/Bildbyrån

Akutmottagningen på sjukhuset utanför Luleå har just nu stora bemanningsproblem – och regionen uppmanar invånarna att inte komma dit i onödan.


Ämnen i artikeln:

Sunderby sjukhusRegion NorrbottenAkutsjukvårdArbetsmiljöverket

Trots att medarbetarna arbetar dubbla pass och övertid räcker det inte för att bemanna alla arbetspass fullt upp, uppger SVT Nyheter Norrbotten.

– Situationen är väldigt ansträngd för oss. Vi har stora bekymmer med att få ihop bemanningen på akuten som vi vill under sommaren, säger Mattias Morin, verksamhetschef för akuten, till SVT. 

Läs mer: Bara en geriatriker kvar på Sunderby sjukhus.

Hans egen sommarsemester är redan över. Det blev en ledig eftermiddag på torsdagen, det vill säga i går.

– Jag tycker att det är viktigt att jag är på jobbet när situationen är som den är. Vi gör verkligen allt för att få tag på mer personal så att vi kan lösa problemen med obemannade pass på schemat, säger Mattias Morin till SVT.

Enligt SVT Nyheter Norrbotten har 13 sjuksköterskor vid akutmottagningen sagt upp sig i protest. Skyddsombud har anmält verksamheten till Arbetsmiljöverket med krav på åtgärder. I dag, fredag, gör myndigheten en digital inspektion av de påtalade bristerna.

Tidigare i veckan gick Region Norrbotten ut med ett pressmeddelande om att många patienter just nu söker vård för ”lättare skador och åkommor som inte behöver akutsjukvård”. För att lätta på trycket uppmanade regionen alla att undvika akuten om besvären inte är just akuta.

”Just nu kan det bli långa väntetider på akutmottagningen på Sunderby sjukhus. Personer som har lindriga besvär uppmanas att kontakta Digitalen eller 1177 i stället för att åka till akuten”, står det i pressmeddelandet.

Digitalen är Region Norrbottens e-tjänst för vård.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill diskutera texten utifrån din yrkesroll? 

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev