Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Alliansen vill köra sitt eget race i Skåne

Publicerad: 12 september 2018, 12:11

Carl Johan Sonesson.

Ett samarbete med Miljöpartiet är onödigt och ett med Socialdemokraterna uteslutet. Det beskedet ger Carl Johan Sonesson, moderat regionråd i Skåne.


Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Den slutgiltiga rösträkningen kan ge Moderaterna ett extra mandat i regionfullmäktige i Skåne. Men det spelar egentligen ingen roll. Som Dagens Medicin tidigare rapporterat gör Socialdemokraternas och Miljöpartiets tillbakagång att Aliansen nu är det största blocket med 62 av regionfullmäktiges 149 mandat.

– Vi är större än S, V och MP tillsammans, konstaterar Carl Johan Sonesson, som ändå hoppas på det extra mandatet.

Han upprepar att Alliansen går fram som ett eget alternativ och inte har några planer på att förhandla åt vare sig vänster eller åt sverigedemokratiskt håll. Samtidigt har Alliansen inte egen majoritet i fullmäktige och kan därför inte räkna med at få igenom sin budget. Men det är inget problem, enligt Carl Johan Sonesson.

– Det är mycket enkelt. Normalt har Socialdemokraterna inte lagt en gemensam budget med Vänsterpartiet och Miljöpartiet när de är i opposition. Skulle de vinna över vår budget måste de lägga en gemensam och måste dessutom ha aktivt stöd från SD.

Carl Johan Sonesson lägger retoriskt till:

– Hur stor är sannlikheten att SD i Skåne skulle rösta på Vänsterns budget?

Att ändå bjuda in Miljöpartiet beskiver han som onödigt.

– Politiskt så tycker vi annorlunda i synen på privata vårdgivare. Och skulle man göra ett matematiskt övervägande så hjälper inte deras sex extra mandat. För att få majoritet i Region Skåne krävs 75 mandat och Alliansen har 62. Då är det bättre för oss att inte vara uppbundna av Miljöpartiet, då har vi bättre handlingsutrymme.

Socialdemokraternas regionråd Henrik Fritzon noterar att S och M skulle få egen majoritet.

– Han har 41 och vi har 34, ja då hade vi precis fått en egen majoritet.

Men en sådan bred koalition finns inte på kartan?

– Nej inte i första läget. Vill mina tre allianskollegor styra Region Skåne med Moderaterna så är det ett bättre alternativ för oss. Vi ligger ju närmare varandra rent politiskt och vi har sagt att blir vi största block så ska vi pröva vårt förtroende i fullmäktige.

Men är ett S-samarbete uteslutet?

– Ja, det finns inte på kartan nu eftersom de andra har sagt att de vill göra det vi har sagt att vi ville göra innan valet. Så det är uteslutet.

Carl Johan Sonesson lägger till:

– Om vi mot förmodan skulle falla under mandatperioden så får vi ta konsekvenserna av det och diskutera hur gör vi då. Då kanske det är någon annan konstellation som ska styra och då får man respektera det utslaget. Jag tycker inte att man ska sitta kvar för maktens skull, åker man på för stora nitar tycker jag att man ska lämna över till någon annan.

Det senare säger Carl Johan Sonesson med en tydlig avisering till det tidigare skånska S-MP-styret som varje år gått bet på föreslagna skattehöjningar.

– Då kan man fråga dem. Är det makten som är det viktiga och inte att få igenom sin politik?

Relaterat material

Allt pekar på maktskifte i Skåne

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev