söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Allvarliga brister när Uppsala granskade privatpraktiker

Publicerad: 28 april 2023, 12:31

En granskning av privatpraktiker i Region Uppsala visade allvarliga brister.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Allvarliga brister upptäcktes när Region Uppsala granskade sex läkare verksamma inom den nationella taxan. Nu rekommenderas regionen anmäla tre vårdgivare till Ivo.

Ämnen i artikeln:

Region Uppsala

Josef Svenberg

josef.svenberg@dagensmedicin.se


Syftet med revisionen har varit att granska efterföljelse till lag och förordning bland aktörer verksamma inom Lagen om läkarvårdsersättning, Lol. Urvalet gjordes efter vilka läkare som haft flest besök mellan år 2016 och 2022.

En rapport som redovisades till sjukhusstyrelsen på torsdagen visar att det framkommit allvarliga brister hos flera av vårdgivarna. Det handlar bland annat om att vårdgivarna inom psykiatrin inte följer nationella behandlingsrekommendationer för depression och ångestsyndrom. Av rapporten framgår exempelvis att en vårdgivare använde sig av hypnos.

”Den sammantagna bedömningen är att ingen av vårdgivarna använde sig av evidensbaserad och rekommenderad psykologisk behandling vid de tillstånd de behandlade”, skriver rapportens författare bland annat.

För tre av vårdgivarna rekommenderas Region Uppsala att upprätta en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. I två fall har det funnits allvarliga vårdskador som bör leda till ex Maria-anmälan från läkarna.

Sjukhusstyrelsen har nu beslutat att upprätta en handlingsplan utifrån rapporten.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev