Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Ambulanser får köa till Akademiskas akut

Publicerad: 29 mars 2019, 12:24

Foto: Johan Wahlgren

Den höga arbetsbelastningen på Akademiska sjukhusets akutmottagning tar sig nu även uttryck i ambulansverksamheten, där tre bilar åt gången ibland kan stå och vänta på överlämning till akuten.


Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhusetAmbulanssjukvård

För Sveriges Radio P4 Uppland berättar ambulansverksamhetens chef, Per Andersson, att en normal överlämning från ambulans till sjukhus ungefär tar 20 minuter. Men det senaste halvåret har antalet tillfällen med tider uppåt 45 minuter ökat.

– Vi kan ha både två och ibland tre ambulanser som står och väntar på att få lämna av, det händer, säger Per Andersson till Sveriges Radio P4 Uppland.

Dagens Medicin har tidigare skrivit om en hög arbetsbelastning och platsbrist på akuten sedan årsskiftet. Per Andersson understryker att patienter som är livshotande sjuka eller skadade går förbi köerna när de uppstår.

Patientrisken som uppstår är snarare att när väl överlämningen äger rum så blir den snabbare än tidigare, upplever Per Andersson.

– Vi försöker överlämna den mest vitala informationen och har vi också hunnit färdigställa ambulansjournalen så lämnar vi över den i skriftligt form. Men det är ju inte ett helt optimalt handläggande, utan vi kompletterar ofta med information när vi kommer in med nästa patient om det behövs, säger Per Andersson till Sveriges Radio P4 Uppland.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev