torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Andningstub byttes ut – covidpatient avled

Publicerad: 23 november 2021, 09:31

Vid ett byte av andningstub uppstod komplikationer med mycket låg syresättning varvid patienten drabbades av hjärtstopp. Trots att hjärt-lungräddning genomfördes med ”gott resultat” återfick patienten aldrig medvetandet. Arkivbild. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

En patient med svår covid-19 avled sedan komplikationer uppstått vid byte av andningstub. Nu anmäler Region Västerbotten det inträffande enligt lex Maria.

Ämnen i artikeln:

Lex MariaRegion VästerbottenIvoIntensivvårdCovid-19

T

TT


Patienten vårdades i respirator på en intensivvårdsavdelning i Västerbotten under en kritisk period av pandemin. Eftersom det rådde högt tryck på länets intensivvårdsavdelningar flyttades patienten flera gånger, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Flera byten av andningstub skedde under det långa vårdförloppet, som beskrivs som ”sviktande med varierande syresättning”.

Läs också: Kontroll uteblev – man tappade synen

Vid ett byte uppstod komplikationer med mycket låg syresättning varvid patienten drabbades av hjärtstopp. Trots att hjärt-lungräddning genomfördes med ”gott resultat” återfick patienten aldrig medvetandet.

Eftersom prognosen bedömdes vara dålig trappades behandlingen ner och patienten avled senare.

Förutom lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har även regionen utrett händelsen och tagit fram åtgärder för att minska risken för att något liknande ska kunna inträffa igen.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev