Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Åtgärder gav resultat i Rotterdam

Publicerad: 30 november 2012, 09:10

RIKSSTÄMMAN Hepatit C är dubbelt så vanligt bland missbrukare i Stockholm som i Rotterdam.


Rotterdam har länge haft sprutbytesprogram, vilket än så länge inte finns i Stockholm, och har även ett mer utbyggt program för substitutionsbehandling för heroin.

– Vi ville se hur dessa skillnader påverkar riskbeteendet och smittspridningen bland dem som missbrukar, sa Lillebil Nordén, forskare vid Karolinska institutet, när hon presenterade en studie om ämnet på torsdagen.

Studien baseras på data från två tidigare undersökningar som genomfördes i Stockholm respektive Rotterdam under början och mitten av 2 000-talet.

Och skillnaderna var stora: Bland missbrukarna i Stockholm var 87 procent smittade av hepatit C, jämfört med knappt 40 procent i Rotterdam.

Substitutionsprogrammet för heroin har visserligen byggts ut i Stockholm sedan mitten av 2 000-talet då undersökningen genomfördes. Men resultaten är lika giltiga i dag, tror Lillebil Nordén.

– Fortfarande har en väldigt stor andel missbrukare med hepatit C i Stockholm.

Hon presenterade data som visar att andelen smittade injektionsmissbrukare varierar från 20 till 90 procent runtom i Europa, och Stockholm tillhör toppskiktet.

Även riskbeteendena skiljde sig åt. Av missbrukarna i Stockholm uppgav 60 procent att de delat sprutor med någon annan person under det senaste halvåret. I Rotterdam var andelen hälften så stor.

Lillebil Nordén och hennes kollegor utvärderar just nu om motiverande samtal kan få injektionsmissbrukare att bete sig mindre riskfyllt, till exempel att sluta dela sprutor och drogblandning med andra.  Hittills har 35 injektionsmissbrukare som varit inlagda på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge inkluderats i studien.

Än är det för tidigt att dra några slutsatser. Men en sak står klar: Missbrukarna är pigga på att prata om hur de kan minska riskerna att smittas och föra smitta vidare, berättade Lillebil Nordén.

– Det är svårt att få stopp på dem. Missbrukarna blir väldigt glada att prata med en expert om sitt injektionsbeteende Det här har vi inom beroendevården missat. Vi borde ringa upp våra patienter då och då och fråga vad de behöver.

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev