Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Bakläxa för Ivo – sjuksköterska får behålla legitimation

Publicerad: 22 juni 2021, 08:02

Kammarrätten går emot Ivo och låter sjuksköterskan behålla sin legitimation.

Foto: Joacim Hedell

Sjuksköterskan återföll i missbruk under sin prövotid – men får behålla legitimationen efter beslut i kammarrätten.


Ämnen i artikeln:

IvoHSANI korthet

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ville dra in legitimationen för en sjuksköterska på grund av alkoholmissbruk. Under de tre år som prövotiden gällt har sjuksköterskan, enligt Ivo, bland annat fått flera återfall. Myndigheten ifrågasätter också sjuksköterskans motivation då hen skrev in sig på behandling först fem månader innan prövotiden löpte ut.

Läs mer: Enigt utskott vill se snabbare återkallande av yrkesleg 

Nu har kammarrätten i Stockholm prövat om det finns särskilda skäl att inte återkalla legitimationen. Domstolen konstaterar förvisso att sjuksköterskan misskött prövotiden och att huvudregeln då är att legitimationen ska återkallas. Men i slutändan anser kammarrätten ändå att det finns skäl att inte dra in den.

Domstolen är därmed överens med Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, och förvaltningsrätten som båda var emot ett återkallade. HSAN konstaterade vid en utredning förra våren att sjuksköterskan fått en förstärkt motivation och tydligare insett sitt problem. Det kunde därför, enligt HSAN, uppfattas som en ”alltför ingripande åtgärd att återkalla legitimationen och genom det avbryta utvecklingen”. 

Kammarrätten instämmer i bedömningen. I domen står bland annat att läget – så här ett år senare – är fortsatt stabilt och att sjuksköterskan regelbundet lämnar prover. Därför får hen behålla sin legitimation. I stället ska HSAN:s beslut om förnyad prövotid gälla.

Av domen framgår också att sjuksköterskan gått i pension. Hen arbetar som timanställd ett par dagar i veckan. En verksamhetschef intygar att sjusköterskan gör ett bra arbete. Enligt domen i kammarrätten har hens missbruk aldrig utgjort en fara för patientsäkerheten.

Domen kan överklagas.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

IvoHSANI korthet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev