Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Bättre kontroll ska åtgärda brister i Mölndal

Publicerad: 16 augusti 2007, 12:10

Sahlgrenska universitetssjukhuset ska skapa ett system för bättre kontroll av vårdkvaliteten på ortopeden. Det är en av delarna i den handlingsplan som i går lämnades in till Socialstyrelsen.


I våras riktade Socialstyrelsen skarp kritik mot ortopedin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset/Mölndal. Myndigheten menade att flytten av den ortopediska verksamheten från Sahlgrenska och Östra till Mölndal vid årsskiftet 2005/2006 ledde till oacceptabla brister i vårdkvaliteten och patientsäkerheten.

Sahlgrenska universitetssjukhuset blev uppmanat att rätta till en rad brister i verksamheten – och i går lämnade sjukhusledningen in en första handlingsplan till Socialstyrelsens tillsynsenhet i Göteborg.

– Det finns flera positiva saker i det material vi har fått in. Men vi måste följa detta för att se hur man lyckas genomföra allt i praktiken, säger Eva Stolpe, byrådirektör vid Socialstyrelsen i Göteborg.

Enligt handlingsplanen ska sjukhuset bland annat göra en riskanalys som ska bedöma vilka risker som finns för patients säkerhet. Analysen ska vara klar i oktober 2007 och förutom ortopedin omfattas akutmottagningen, geriatriken och internmedicin.

Andra åtgärder som planeras är rekrytering av specialistläkare och förändringar av schemaläggningen.

Den 31 oktober ska Sahlgrenska universitetssjukhusets slutliga rapport lämnas in till Socialstyrelsen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev