Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Bebis riskerade allvarlig skada efter feltolkad CTG

Publicerad: 24 maj 2021, 12:21

En ny felbedömning av en CTG-kurva vid en förlossning riskerade att utsätta barnet för allvarlig skada. Arkivbild.

Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Ytterligare en felbedömd CTG-kurva vid en förlossning hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada hos ett barn, enligt en lex Maria-anmälan i Västerbotten.

Ämnen i artikeln:

Lex MariaRegion VästerbottenObstetrikFörlossningsvårdI korthetIvo

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Fast planen var att inte sätta in höga doser värkstimulerande dropp på en förlossningsrädd förstagångsföderska, gjordes det ändå efter ett skiftbyte av personal. Detta trots att förlossningen fortskred normalt, om än långsamt. Då förändrades barnets CTG-kurva men prover visade normala värden. Fortsatt höjning av droppet rekommenderades. Ingen uppföljning gjordes av prover de närmaste timmarna ”trots fortsatt CTG-påverkan de närmaste timmarna”, skriver chefläkaren i Region Västerbotten.

Läs också: Feltolkade CTG-kurvor fortsätter sätta barn i fara

Vid nästa personalbyte togs nya prover som visade att barnet inte mådde bra och akut kejsarsnitt gjordes. Barnet visade tecken på syrebrist och togs omhand men kunde skrivas ut dagen därpå.

Eftersom CTG-kurvan inte bedömdes korrekt och beslut om åtgärder blev försenade bedömer man att barnet hade kunnat drabbas av en allvarlig vårdskada. Regionen har tagit fram åtgärder för att minska risken för upprepning, enligt chefläkarens pressmeddelande i samband med lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev