Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Bra intensivvård under pandemin

Publicerad: 28 juni 2021, 08:16

Av 52 tillfrågade sjukhus uppger 47 att de inte har behövt prioritera hårdare än vanligt mellan vilka som har fått intensivvård. Arkivbild från Södertälje sjukhus.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Intensivvården har fungerat bra under pandemin trots det hårda trycket, visar en enkät av Sveriges Radio Ekot. (1 kommentar).


Ämnen i artikeln:

IntensivvårdCovid-19Skellefteå lasarettLänssjukhuset i Sundsvall

Av 52 tillfrågade sjukhus uppger 47 att de inte har behövt prioritera hårdare än vanligt mellan vilka som har fått intensivvård, bland andra Skellefteå lasarett och Sundsvalls sjukhus.

– Jag tror att vi har varit mer strikta med vilka patienter vi tar in. Det kan vara en patient från en hjärtavdelning till exempel, som behöver lite extra övervakning av cirkulationen och hjälp med andningen, och dem har vi inte kunnat ta in den här gången. Men de som verkligen har behövt intensivvård har fått det, säger Per Eriksson, som är medicinskt ledningsansvarig på intensiven på Sundsvalls sjukhus, till radion.

Läs också: Intensivvårdssjuksköterskor kräver att regeringen värnar kompetensen 

Många sjukhus gjorde sig beredda på att behöva göra hårdare prioriteringar och på att ha dubbelt så många patienter, men enkäten visar att belastningen på landets intensivvårdsavdelningar har varit ganska ojämn – med fullt på vissa sjukhus och flera lediga platser på andra.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-06-28

Tillräckligt ställa frågan vem har avgivit svaren och hur har validitet utvärderats?

RH

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev