Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Bristande strålsäkerhet kan bli kostsam för Region Skåne

Publicerad: 27 juni 2011, 09:33

Region Skåne krävs på 200 000 kronor i månaden i vite för brister i strålsäkerheten vid Skånes universitetssjukhus.


Bristerna i strålsäkerheten vid sjukhuset upptäcktes när Strålsäkerhetsmyndigheten gjorde inspektioner i Malmö och Lund 2010. Trots upprepade påtryckningar har sjukhuset fortfarande inte kommit tillrätta med alla problem. Dels saknas ett tydligt system för att hantera dokument, dels finns inga rutiner för systematisk metodutveckling.

Nu vänder sig Strålsäkerhetsmyndigheten till förvaltningsrätten och begär att Region Skåne ska straffas med 200 000 kronor i månaden i vite tills bristerna är åtgärdade.

– Den här typen av brister är relativt vanliga, men det är första gången vi går så här långt. Alla andra landsting brukar åtgärda bristerna. Vi ser ytterst allvarligt på det, säger Catarina Danestig Sjögren, tillförordnad chef vid Strålsäkerhetsmyndigheten, till Sydsvenskan.

Tommy Knöös, chef för avdelningen Strålningsfysik vid Skånes universitetssjukhus, anser att hans avdelning har gjort vad den kunnat för att lösa problemen, men att sjukhuset fortfarande saknar ett dokumentstyrningssystem.

– Man ska absolut inte vara orolig om man som patient kommer till onkologen. Det som föreläggandet gäller handlar i princip om hur dokument ska tas fram och spridas, säger han till Sydsvenskan.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News