Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Covidpatient dog – respirator saknade slangar

Publicerad: 8 december 2020, 07:18

Det tillfälliga sjukhuset under uppbyggnad. (Bilden är från i mars.)

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

En 39-årig covidsjuk man avled sedan personalen på det tillfälliga fältsjukhuset i Göteborg misslyckats med att koppla honom till en respirator som saknade slangar.


Ämnen i artikeln:

Lex MariaSahlgrenska universitetssjukhusetDet nya coronavirusetCoronakrisenIntensivvård

Personalen kände inte till rutinerna, visar en utredning som SVT tagit del av.

– Det var vårt fel. Vi ber mycket om ursäkt för detta, säger Björn Andersson, chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till SVT.

Mannen vårdades först på Östra sjukhuset men flyttades över till det tillfälliga fältsjukhus som var i bruk från mars till augusti i år. Då han efter en vecka blev sämre togs beslut att flytta tillbaka honom till sjukhusets intensivvårdsavdelning.

Det var när 39-åringen skulle kopplas från tältets stationära respirator som det gick snett. Personalen upptäckte att slangar saknades i transportrespiratorn. Man försökte använda befintliga slangar från tältets respirator men patientens tillstånd försämrades snabbt. Han var svårt lungsjuk på grund av covid-19 och avled kort efteråt.

Enligt Björn Andersson fanns en brist på kommunikation om nya rutiner och arbetssätt inom gruppen. Personalen kände inte till att man sparat in på slangarna då de var restnoterade. Sjukhuset ska nu genomföra flera åtgärder efter händelsen, bland annat måste transportrespiratorn vara komplett med slangar och man ska se över rutinerna.

På måndagen anmälde även sjukhuset händelsen enligt lex Maria.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev