söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Covidpatient kunde ha dött av filtermiss

Publicerad: 2 augusti 2021, 11:38

Sahlgrenska Ivo-anmäler en händelse enligt lex Maria där en vuxen covidpatient försattes i livsfara på barniva. Arkivbild. Foto: Björn Tilly/Bildbyrån

Sahlgrenska universitetssjukhuset lex Maria-anmäler en händelse där en covidpatient försattes i livsfara på grund av ett kvarglömt filter i en respirator.

Ämnen i artikeln:

Lex MariaSahlgrenska universitetssjukhusetIvoCovid-19Intensivvård

T

TT


Då det rådde platsbrist på sjukhusets intensivvårdsavdelning i början av året flyttades en vuxen patient till barnintensiven, uppger rapporterar Göteborgs-Posten. På den nya avdelningen förvärrades patientens andningstillstånd hastigt, vilket enligt personalen berodde på covid-19.

Först efter tre dagar upptäckte man den verkliga orsaken: Personalen hade glömt att ta bort det filter som används för luftfuktning vid transporter då patienter sattes tillbaka i en vanlig respirator. Det fuktiga filtret gjorde det svårt för patienten att andas, enligt chefsläkare Thomas Brezicka.

Patienten återhämtade sig snart efter att filtret tagits bort. Men då missen riskerade att leda till en allvarlig vårdskada eller död har sjukhuset nu anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev