Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Dagvatten fyllde kulvert på Sunderby sjukhus

Publicerad: 20 september 2021, 08:59

Minst 16 miljoner liter vatten läckte in i kulvertarna på Sunderby sjukhus där pumpningsarbetet ännu pågår.

Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån, Region Norrbotten

UPPDATERAD Översvämningen på Sunderby sjukhus utanför Luleå i natt berodde på att minst 16 miljoner liter dagvatten trängt in när nivåvakten slutat fungera.

Ämnen i artikeln:

Sunderby sjukhus

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


Om nivåvakten, en apparat som känner av vattennivåer, hade fungerat så hade vattnet börjat pumpas ut långt innan översvämningen var ett faktum.  Varför det fallerade vet man inte än.

Läs också: Svenska sjukhus rustar för klimatkriser 

Det var när Jonas Thörnqvist, divisionschef för länssjukvård 1 i Region Norrbotten, sent i söndagskväll var på väg att gå av sin vecka som tjänsteman i beredskap som larmet kom.

– Larmet ankom klockan 21.47 och sa att sjukhuset brinner, men det var ju falskt. När vi kom fram såg vi att det var vatten i hela plan 1, en kulvert två plan under entréplanet. Där finns normalt inga människor utan där har vi teknik, ledningar och infrastruktur för hela sjukhuset, säger han till Dagens Medicin.

Det var dagvatten, det vill säga vatten som samlas upp efter regn eller tö, som hade trängt in i kulverten, har det visat sig under måndagens förmiddag.

– Det var vatten från golv till tak men det viktiga var att vi redan vid midnatt kunde säkra att ingenting som behövs för sjukvården, till exempel el, dricksvatten och it-funktioner hade påverkats. Rören som sladdarna ligger i tål att vara under vatten. 

Räddningstjänsten har under natten jobbat med att pumpa undan de enorma vattenmängderna.

På måndag förmiddag kom också beskedet att det var en nivåvakt som inte fungerat som den skulle. Varför det skedde kommer att utredas, men först måste återstående vatten pumpas ur och kulverten torkas och saneras, enligt Jonas Thörnqvist. 

Fotnot 1. Artikeln är korrigerad angående hur dagvatten hanteras, tack vare en uppmärksam läsare.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev