lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Dödsfall kopplas till hårt tryck på akuten

Publicerad: 19 januari 2023, 12:06

Enligt sjukhuschefen pågår arbete med att förbättra situationen på sjukhuset.

Foto: Björn Lindgren/TT

Tre dödsfall på akuten i Helsingborg under sommaren och hösten kan kopplas till den ansträngda situationen där. Behandlingen av patienterna fördröjdes och det kan inte uteslutas att det bidrog till att patienterna avled.

Ämnen i artikeln:

Helsingborgs lasarettIvoLex MariaVårdplatsToppnyheter

T


”Det är djupt tragiskt för både patienterna, deras närstående och för berörd personal”, säger Thomas Wallén, sjukhuschef vid Helsingborgs lasarett i ett pressmeddelande.

Händelserna anmäls nu till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria.

Under midsommarhelgen 2022 hade akuten en extrem belastning och saknade tillräcklig bemanning. Ingen patient kom till skada, men det fanns en risk för att det skulle hända, konstaterar sjukhuset.

I juli fördröjdes behandlingen av en kvinna som kom till akuten med ryggsmärta. Att hon led av ett allvarligt sjukdomstillstånd upptäcktes inte i tid och hon avled senare samma dag i blodförgiftning.

En äldre multisjuk kvinna som kom till sjukhuset med ambulans i augusti skickades till flera olika undersökningar på lasarettet, men fick komma tillbaka till akuten efter varje undersökning. Först efter nästan ett dygn fick hon komma till intensivvårdsavdelning, där hon senare avled.

En annan äldre kvinna fick i oktober vänta 15 timmar på akuten i väntan på vårdplats. Hon försämrades trots omfattande vårdinsatser på akuten och avled på vårdavdelning nästa dag.

Enligt sjukhuschefen pågår arbete med att förbättra situationen på sjukhuset.

Läs också:

 Trots miljonviten fortsätter korridorvården i Helsingborg 

Akuten missade avliden patient: ”Vi var vår vanliga extremt minimalistiska bemanning”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev