Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Dömd läkare vill bli av med legitimationen

Publicerad: 6 augusti 2021, 12:12

Susanne Billum, ordförande i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd HSAN, säger att HSAN brukar godkänna egna ansökningar från läkare som vill få legitimationen återkallad.

Foto: Joacim Hedell, Janerik Henriksson/TT

Läkaren som nyligen dömdes till fängelse för att ha sålt falska coronaintyg via en privatklinik i Göteborg vill inte längre vara läkare. (1 kommentar)


Ämnen i artikeln:

IvoHSANCovid-19

Den läkare som blev dömd för bedrägeri och osant intygade har skickat en ansökan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, om återkallelse av sin läkarlegitimation. Det rapporterar P4 Göteborg.

– Ivo får tillfälle att yttra sig över ansökan och sedan prövas ärendet av ansvarsnämnden. I princip är det så att egna ansökningar brukar bifallas, säger Susanne Billum, ordförande i HSAN, till radion.

Enligt henne brukar HSAN se allvarligt på den här typen av brottslighet. 

– Man har utnyttjat sin ställning som legitimerad personal för att tillskansa sig ekonomisk vinning, säger hon.

Den tidigare ostraffade läkaren dömdes i slutet av juli till ett års fängelse för bedrägeri, urkundsförfalskning samt osant intygande.

Läs mer: Läkare får ett års fängelse för falska tester 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-08-09

Dömd läkare vill inte vara legitimerad läkare längre !? Tjaa- vill minnas att om du själv begär att bli av med legitimationen  - t.ex. för att avtjäna fängelsestraff - så kan du sedan be att få legitimationen åter. Vilket är mycket svårare om IVO beslutat att din legitimation skall dragas in. Så om jag minns rätt - det vara något år sedan jag hörde detta - så kan handlingssättet snarast tyda på en ilja att en gång i framtiden åter kunna arbeta som leg.läk.

Mats E Nilsson

 

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

IvoHSANCovid-19

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev