söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

E-hälsa synas av Läkemedelsverket

Publicerad: 25 april 2023, 13:49

Till e-hälsa hör all användning av digitala verktyg och digitalt informationsutbyte för att uppnå och bibehålla hälsa.

Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Läkemedelsverket sätter fokus på tillsyn av tillverkare av medicintekniska programvaror, i syfte att kontrollera produkternas säkerhet och sprida information om regelverket.

Ämnen i artikeln:

Läkemedelsverket

Malin Pääjärvi

malin.paajarvi@dagensmedicin.se


Under året kommer Läkemedelsverket att utöva tillsyn inom flera områden rörande e-hälsa. Den första aktiviteten riktar sig mot tillverkare av CE-märkta programvaror, men även mot icke CE-märkta programvaror med medicinskt syfte.

"E-hälsa är ett av Läkemedelsverkets prioriterade områden för året. Det är ett område med en hög innovationstakt som växer snabbt både inom hälso- och sjukvården och hos människor i hem- och fritidsmiljö. Därför ser vi på myndigheten ett behov av att intensifiera tillsyns- och informationsaktiviteter inom området medicinteknisk programvara under 2023", säger gruppchef Camilla Bysell på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Programvaror med medicinskt ändamål regleras av EU-gemensamma förordningar i syfte att säkerställa produkternas säkerhet och effekt. Det kan vara allt från enkla appar till mer avancerade AI-baserade system.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev