Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Explosion i urinblåsa lex Maria-anmäld

Publicerad: 13 oktober 2021, 13:04

I bruksanvisningen för den apparatur som användes vid operationen framkom inte risken för bildande av explosiv gas i varningstexten, uppger Region Dalarna.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Urinblåsan sprack på en patient efter att en mindre explosion inträffat vid spolning. Region Dalarna anmäler nu händelsen till Ivo enligt lex Maria.


Ämnen i artikeln:

Region DalarnaLex MariaLäkemedelsverketIvo

Allt började med att en man i 60-årsåldern opererades på grund av prostatabesvär. Efter operationen drabbades mannen av återkommande kateterproblem på grund av blödningar, och efter ett par dagar genomfördes en ny operation. Det var under den andra operationen som urinblåsan spolades – och det skedde en mindre explosion som gjorde att patientens urinblåsa sprack.

Läs också: Studie kan ändra rutiner för venkateterisering 

Region Dalarna skriver i ett pressmeddelande att apparaturens bruksanvisning saknade information om att det fanns risk att explosiv gas kunde bildades. Den varningen fanns i ett separat dokument som inte var känd i verksamheten.

– Vi ser allvarligt på det inträffade och gör en lex Maria-anmälan. Eftersom apparaturens bruksanvisning är att betrakta som bristfällig så anmäler vi också det här till Läkemedelsverket, som är den myndighet som handlägger problem med medicinteknisk utrustning, säger chefläkare Roger Skogman i pressmeddelandet

Mannen behövde genomgå en omfattande operation för att reparera urinblåsan. Han mår efter omständigheterna bra i dag, enligt Region Dalarna.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev