lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Extremt ansträngt läge i Värmland: ”I dag är den värsta dagen”

Publicerad: 28 december 2022, 13:37

Inskrivna patienter övernattar på akutmottagningarna vid Värmland tre sjukhus i väntan på vårdplats. Regionen har sedan den 15 december befunnit sig i förstärkningsläge, och situationen beskrivs som extremt tuff.

Foto: Fredrik Karlsson /Bildbyrån


Region Värmland har sedan mitten på december befunnit sig i förstärkningsläge, och beskriver situationen som extremt tuff.
– I dag är en av de värsta dagarna vi någonsin varit med om, säger Göran Karlström, medicinskt ledningsansvarig hälso- och sjukvårdsledningen i Region Värmland.

Ämnen i artikeln:

Region VärmlandBeredskapslägeToppnyheter

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Till följd av det extremt ansträngda läget vid Värmlands tre sjukhus höll regionen under onsdagen en presskonferens. 

– I går hade vi 37 inskrivningar från akuten, och flera som var tvungna att övernatta på akuten i väntan på vårdplats, säger Göran Karlström.

Värmland har sedan mitten på december befunnits sig i förstärkningsläge till följd av hög sjukfrånvaro bland personalen vid regionens tre sjukhus. 

Läs också: Örebro och Värmland väljer bort hyrsjuksköterskor: ”Vi tror inte på modellen” 

Under onsdagen fanns 66 utskrivningsklara patienter vid Centralsjukhuset i Karlstad och sjukhusen i Arvika och Torsby. Något som bidrar till att försvåra situationen ytterligare. 

– Det är främst patienter från äldreboenden, andra boenden eller med hemtjänst. Och vi förstår att även kommunerna har det tufft med sjukfrånvaro bland personalen, men skulle verkligen behöva hjälp med att få hem dessa patienter för att frigöra vårdplatser, säger Göran Karlström. 

Förutom att många just nu vårdas för covid-19 och andra luftvägsinfektioner har akutmottagningen tagit emot många patienter med frakturer till följd av ett besvärligt väderläge de senaste dagarna. 

Göran Karlström säger att situationen är extra pressad därför att regionen redan har vidtagit flera åtgärder, som att öppna flera vårdplatser, och stärka bemanningen. 

– Nu behöver vi frigöra vårdplatser, och få hjälp att få hem de 66 patienter som inte längre behöver vård, säger han. 

Läs också: Här är sjukhusen i beredskapsläge – hela listan  

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev