onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Patientsäkerhet

Falskt iva-larm i Jönköping

Publicerad: 9 maj 2019, 12:21

Foto: Thinkstock

Regionens nya digitala system försämrar patientsäkerheten, larmade iva-chefer i Jönköping i ett brev till ledningen. Dagen efter var oron borta.

Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings länLänssjukhuset Ryhov JönköpingHöglandssjukhuset EksjöVärnamo sjukhusIntensivvård

JK


Verksamhetscheferna och de medicinskt ansvariga läkarna för intensivvårdsavdelningarna i Jönköping, Värnamo och Eksjö skickade i söndags kväll ett braskande mejl till ledningen för Region Jönköpings län. Till mejlet var ett tio sidor långt dokument bifogat där det framgick vilka risker det skulle innebära för intensivvårdsverksamheten om regionen införde systemet Cosmic bos. Om systemet sattes i drift utan nödvändiga integreringar skulle det, enligt mejlförfattarna, medföra att samtliga labbvärden försvann ur ett annat för intensivvårdsavdelningarna viktigt system.

”Detta leder till försämrad arbetsmiljö, försämrad registrering till kvalitetsregister och uppföljning av den vård som bedrivs och inte minst kommer vårdkvalitet och patientsäkerhet att försämras.”

Strax efter klockan två på måndagen, mindre än ett dygn efter att mejlet gått i väg, var oron bortblåst.

I ett nytt mejl beklagade nu verksamhetscheferna att det ursprungliga mejlet av misstag gått ut ”utan avstämning i linjeorganisationen”. I det nya mejlet framgår att det nu är förtydligat att Cosmic bos ska införas först efter att kommunikationen med det för intensivvårdsavdelningarna viktiga systemet är löst.

Därför ”… är oron som tas upp i skrivelsen omhändertagen”, skriver verksamhetscheferna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev